BiH
149

Evropa u Sarajevu: Osjećamo se kao dio velike porodice, kao dio ovog grada

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dan prije dolaska pape Franje u Sarajevo grad vrvi od stranih turista iz cijele Evrope, a neki od njih su i dobrotvorni radnici koji su vrlo dobro upoznati sa Bosnom i Hercegovinom.

U Sarajevo je u ime Caritasa došlo blizu 40 ljudi iz Evrope, uglavnom iz Italije, Njemačke, Francuske i Švicarske. Za njih je upriličen poseban program jer su i ranije boravili u Bosni i Hercegovini baveći se dobrotvornim radom. Dolazak pape u Sarajevo pokazao se kao odličan razlog za njihov povratak u BiH.

Patricio Pasco iz Italije učestvuje u pomoći djeci bez roditelja iz Bosne i Hercegovine, a danas je dio grupe koja pomaže u sveobuhvatnoj organizaciji papinog dolaska.

"Dolazim iz regije Voltera u Italiji koja se sa Bosnom i Hercegovinom sjedinila nakon rata u BiH. Godine 1996. moje kolege su učestvovale u obnovi kuća i u organizaciji škola mira. Vrlo rado smo ovdje u pripremi papinog dolaska, osjećam se kao dio ove velike porodice, kao dio Crkve i kao dio ovog grada", rekao je Pasco za Klix.ba.

Tobias Norca iz Njemačke Bosnu i Hercegovinu posjetio je prošle godine tokom vremenskih nepogoda koje su prouzrokovale najveće poplave u višedecenijskoj historiji BiH.

"Ovdje sam da proslavim posjetu pape Franje vašoj zemlji. Ovdje sam bio prošle godine za vrijeme poplava i pomagao sam u sanaciji Doboja, Maglaja, Bosanske posavine i područja oko Banje Luke. Ove godine smo došli da vidimo kako danas sve to izgleda, ali i da vidimo papu", rekao je Norca.

Pored njih je bila i Francuskinja koja je svoj dobrotvorni rad pauzirala kako bi se posvetila dolasku Svetog Oca u BiH.

"Za nas je vrlo bitno biti ovdje u Sarajevu za vrijeme bitnog dana – velike posjete pape Franje. Dio sam Caritasa pa smo i u tom kontekstu ovdje pogotovo u projektu izgradnje mira, ali i podizanja svijesti o trgovini ljudima na ovim prostorima".

Na sarajevskim ulicama su i prodavačice zastavica, kapa i majica sa likom pape Franje, kao i zaštitnim znakom njegove posjete. Pored očigledne prisutnosti velikog broja turista, one se nadaju da će prodaja porasti tek večeras i sutra, kada u grad dođu prvi autobusi vjernika. Njihove kolegice koje zastavice prodaju na Baščaršiji itekako su zadovoljne prodajom, a pogotovo interesom turista za majice sa likom pape.