Sumrak diplomatije
1.5k

Evropa pokleknula pred Orbanom: Ništa od EU sankcija za Dodika

M. G.
Odluka kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, do 31. marta 2024. godine, koju je jučer usvojilo Evropsko vijeće bila je uslovljena jednom veoma važnom izmjenom koju je zahtijevala Mađarska.
Naime, radi se o tome da je, kao uslov da se usvoji Odluka o produžavanju okvira za uvođenje sankcija, Mađarska zahtijevala da se promijeni način glasanja za samo uvođenje sankcija.

Naime, umjesto dosadašnje ponderisane većine da bi se uvele sankcije, od sada će za takvu odluku biti potrebna jednoglasna odluka.

Izmjene u odluci (Foto: EU)
Izmjene u odluci (Foto: EU)

Ovo, u kontekstu sankcija za lidera SNSD-a Milorada Dodika znači da, zbog poznatih stavova Mađarske i Hrvatske o ovom pitanju, do njih, barem na nivou čitave EU očigledno neće doći.

Ovo je još jedan u nizu dokaza da vanjska politika EU, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i nije na najvišem nivou. Doduše, uvijek ostaje mogućnost da pojedinačne države uvedu samostalno sankcije Dodiku, što će se vjerovatno i dogoditi već u aprilu.

No, ova odluka Evropskog vijeća ostavlja gorak okus onima koji su se uzdali u konkretne mjere EU.

S ovim se slaže i analitičar iz Brisela Toby Vogel koji je na svom Twitter profilu da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promijenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.

"Od ponderisane većine (QMV) do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće dogoditi. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu", napisao je Vogel na Twitteru.