Nediljko Bilić
0

"Evropa ne treba da se plaši najezde građana BiH"

SRNA
Evropa ne treba da se plaši najezde građana BiH, jer njima nakon ukidanja viza samo treba sprega sa Evropom kako bi se što prije prebrodila formalna odvojenost od nje, poručio je danas ambasador BiH u Češkoj Nediljko Bilić.

"Siguran sam da, kada se bude mladost češće pojavljivala u zemljama EU, da će svi procesi ići brže i da će i BiH biti i formalni dio evropske zajednice", rekao je Bilić na prijemu koji je u Pragu upriličio za delegaciju mladih koji u organizaciji Ferijalnog saveza Republike Srpske putuju Evropom povodom vizne liberalizacije.

On je naglasio da su Česi, naročito državljani BiH koji žive u Češkoj, sa radošću primili vijest o ukidanju viza za građane BiH.

Prema njegovim riječima, dijaspora BiH u Češkoj se dobro snašla, organizovani su u nekoliko udrženja, a uglavnom su to visokoobrazovani ljudi, ugledni privrednici, te sve više i mladi koji dolaze na studije u Češku.

Za mlade iz BiH građani koji žive u Pragu su pripremili lanč pakete, a Ambasada BiH se aktivno uključila u organizovanje turističkih posjeta i uopšte boravka u Pragu.

Tokom studijskog boravka u Pragu, osim prijema u Ambasadi BiH, mladi su imali priliku da vide mnogobrojne znamenitosti jednog od najljepših gradova Evrope, kao što su Hradčanski trg, Karlov most, Trg Malteških vitezova i Astronomski sat.

Osim obilaska turističkih atrakcija, za mlade iz BiH sutra je u Pragu predviđen prijem u Ministarstvu inostranih poslova Češke. Grupa od 140 mladih iz BiH stigla je juče ujutro u Prag, gdje je predviđeno da ostanu do sutra popodne, nakon čega bi trebalo da otputuju za Berlin.
Mladi su dva dana bili u Beču, a tokom devetodnevnog proputovanja kroz Evropu trebalo bi da posjete i Minhen.

Putovanje za 140 mladih iz BiH od 15. do 24. decembra organizovao je Ferijalni savez RS u okviru projekta "Dobar dan Evropo", uz finansijsku podršku Vlade RS i lokalnih zajednica.

Projekat "Dobar dan Evropo" ima za cilj promociju prednosti vizne liberalizacije, povećanje mobilnosti mladih iz BiH i uspostavljanja domaće ponude u oblasti omladinskog turizma.