BiH
152

Evropa i islam: Novi dokumentarac o muslimanima u Evropi, BiH u fokusu

Piše: N. N.
Foto: Arhiva/Klix.ba
Foto: Arhiva/Klix.ba
Akbar Ahmed, cijenjeni intelektualac i šef odsjeka za islamske studije pri Američkom univerzitetu u Washingtonu, uskoro će javnosti prezentirati dokumentarac o evropskim muslimanima koji je sniman 2014.

Dokumentarac se bavi pitanjem muslimana širom Evrope, kao i načinom na koji muslimane gledaju i doživljavaju njihovi susjedi.

U dokumentarcu "Putovanje u Evropu: Islam, imigracija i carstvo", Akbar Ahmed je intervjuisao različite evropske državnike, intelektualce, vjerske autoritete, kao i predstavnike evropskih stranaka desne orijentacije. Također, intervjuisani su i sasvim obični građani različitih opredjeljenja i uvjerenja, a sve s ciljem da se fenomen istraži sveobuhvatno i dubinski.

Tematizirajući historijski odnos između Evrope i islama, dokumentarac se bavi i savremenim izazovima kao što su sve veća imigracija, komplikovana i izazovna pitanja kao što su pitanje šerijata, terorizma, položaja žena u islamu, ali i fenomenima globalizacije i multikulturalizma.

Akbar Ahmed je prošle godine posjetio i BiH gdje se sastao s najvišim državnim i vjerskim zvaničnicima kao i sa bh. intelektualcima različitih profila. Značajan dio dokumentarnog filma posvećen je BiH, posebno Srebrenici.

Mirnes Kovač, teolog i novinar koji je sarađivao s Akbarom Ahmedom i na ovom filmu, za Klix.ba kaže kako je primjer BiH izuzetno značajan za ovu temu.

“BiH baštini autohtoni islam duže nego što neke zapadne zajednice baštine kršćanstvo. Recimo, stariji je islam u BiH nego protestantizam u Evropi ili kršćanstvo u Americi... Islam u BiH je islam krajnjeg zapada muslimanskog svijeta i autohton je i zbog svog evropskog duha poput onog u Andaluziji koji, nažalost, nije preživio. Također, islam u BiH može poslužiti kao paradigma islama na Zapadu i to shvataju sve brojnije imigrantske muslimanske zajednice koje u slijeđenju islama i svakodnevnom životu moraju tragati za rješenjima koja u BiH postoje duže od šest stoljeća u pogledu ortoprakse, obreda, duhovnosti...”, navodi Kovač.

Dokumentarni film trebao bi biti prikazan i na prostoru Balkana, ali još uvijek nije poznato na kojoj televiziji.