{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa i islam: Novi dokumentarac o muslimanima u Evropi, BiH u fokusu

7.8.2015. u 21:12
152
215
Evropa i islam: Novi dokumentarac o muslimanima u Evropi, BiH u fokusu
152
Evropa i islam: Novi dokumentarac o muslimanima u Evropi, BiH u fokusu
Foto: Arhiva/Klix.ba
Akbar Ahmed, cijenjeni intelektualac i šef odsjeka za islamske studije pri Američkom univerzitetu u Washingtonu, uskoro će javnosti prezentirati dokumentarac o evropskim muslimanima koji je sniman 2014.
Dokumentarac se bavi pitanjem muslimana širom Evrope, kao i načinom na koji muslimane gledaju i doživljavaju njihovi susjedi.

U dokumentarcu "Putovanje u Evropu: Islam, imigracija i carstvo", Akbar Ahmed je intervjuisao različite evropske državnike, intelektualce, vjerske autoritete, kao i predstavnike evropskih stranaka desne orijentacije. Također, intervjuisani su i sasvim obični građani različitih opredjeljenja i uvjerenja, a sve s ciljem da se fenomen istraži sveobuhvatno i dubinski.

Tematizirajući historijski odnos između Evrope i islama, dokumentarac se bavi i savremenim izazovima kao što su sve veća imigracija, komplikovana i izazovna pitanja kao što su pitanje šerijata, terorizma, položaja žena u islamu, ali i fenomenima globalizacije i multikulturalizma.

Akbar Ahmed je prošle godine posjetio i BiH gdje se sastao s najvišim državnim i vjerskim zvaničnicima kao i sa bh. intelektualcima različitih profila. Značajan dio dokumentarnog filma posvećen je BiH, posebno Srebrenici.

Mirnes Kovač, teolog i novinar koji je sarađivao s Akbarom Ahmedom i na ovom filmu, za Klix.ba kaže kako je primjer BiH izuzetno značajan za ovu temu.

“BiH baštini autohtoni islam duže nego što neke zapadne zajednice baštine kršćanstvo. Recimo, stariji je islam u BiH nego protestantizam u Evropi ili kršćanstvo u Americi... Islam u BiH je islam krajnjeg zapada muslimanskog svijeta i autohton je i zbog svog evropskog duha poput onog u Andaluziji koji, nažalost, nije preživio. Također, islam u BiH može poslužiti kao paradigma islama na Zapadu i to shvataju sve brojnije imigrantske muslimanske zajednice koje u slijeđenju islama i svakodnevnom životu moraju tragati za rješenjima koja u BiH postoje duže od šest stoljeća u pogledu ortoprakse, obreda, duhovnosti...”, navodi Kovač.

Dokumentarni film trebao bi biti prikazan i na prostoru Balkana, ali još uvijek nije poznato na kojoj televiziji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: