|

Evakuacije u Bijeljini, pustoš u Foči i Zvorniku

Evakuacije u Bijeljini, pustoš u Foči i Zvorniku
0
S
SRNA
5.12.2010. u 15:20
54
komentara
0

dijeljenja
Evakuacije u Bijeljini, pustoš u Foči i Zvorniku Bijeljina (Foto: SRNA)
Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić izjavio je danas da se trenutno vrši evakuacija dijela stanovništva iz Velinog sela, Broca i Balatuna, budući da će tamo da se akumulira voda koja poplavila veliki dio ove opštine.
"Još nismo završili posao oko usmjeravanja vode, s obzirom da će voda na kraju završiti na najnižoj tački u Semberiji, a to je u Velinom selu, kao i u Brocu i Balatunu, i trenutno radimo na tome da od tamo iselimo jedan broj ljudi", rekao je Mićić nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Bijeljini.

Podsjetivši da je na području Bijeljine poplavljeno više od 2.500 domaćinstava, Mićić je rekao da je najvažnije da su sačuvani životi ljudi i poručio da i republičke i lokalne institucije moraju nastaviti da rade sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se nastradalima olakšao život.

"Svi zajedno činimo sve da ljudima olakšamo život i obezbijedimo da voda, koja se još razliva po Semberiji, ne napravi još veću štetu", rekao je Mićić novinarima.

On je naveo da je u narednom periodu prioritet da se izvrši dezinfekcija, te očiste i osuše polavljeni objekti.

"Vlada nam je već obezbijedila dio čizama, hrane za ljude, kao i za stoku. Obezbijedili smo i smještaj kako za ljude, tako i za stoku. Nadamo se da ćemo oštećena domaćinstva uspjeti da saniramo. Šteta je nesaglediva, ali sad o procjeni ne razmišljamo, imamo preča posla", rekao je Mićić.

Vode rijeke Drine, Ćehotine i Bistrice povukle su se sa ulica Foče i Miljevine, ostavivši za sobom pustoš, javio je dopisnik Srne. Ista situacija je i na području zvorničke opštine gdje se rijeka Drina jutros povukla u korito. U svoje poplavljene stanove još se ne može vratiti 16 porodica u Miljevini, opština Foča, a stanovnici Foče vodu već 14 dana ne smiju piti zbog zamućenosti.

Građani sa vatrogascima i pripadnicima Civilne u Foči zaštite danas vode borbu sa podzemnim vodama, peru ulice, podrume i poslovne prostore, nakon čega će uslijediti dezinfekcija, kako bi se predupredila moguća zaraza.

Stanovnicima poplavljenih zgrada i kuća u Foči i Miljevini sada je najpotrebiji ogrev, pa je opštinski štab Civilne zaštite najugroženijima počeo raspodjelu minimalnih količina drva za grijanje.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...