Poplave u našoj zemlji
0

Evakuacije u Bijeljini, pustoš u Foči i Zvorniku

SRNA
Bijeljina (Foto: SRNA)
Bijeljina (Foto: SRNA)
Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić izjavio je danas da se trenutno vrši evakuacija dijela stanovništva iz Velinog sela, Broca i Balatuna, budući da će tamo da se akumulira voda koja poplavila veliki dio ove opštine.

"Još nismo završili posao oko usmjeravanja vode, s obzirom da će voda na kraju završiti na najnižoj tački u Semberiji, a to je u Velinom selu, kao i u Brocu i Balatunu, i trenutno radimo na tome da od tamo iselimo jedan broj ljudi", rekao je Mićić nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Bijeljini.

Podsjetivši da je na području Bijeljine poplavljeno više od 2.500 domaćinstava, Mićić je rekao da je najvažnije da su sačuvani životi ljudi i poručio da i republičke i lokalne institucije moraju nastaviti da rade sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se nastradalima olakšao život.

"Svi zajedno činimo sve da ljudima olakšamo život i obezbijedimo da voda, koja se još razliva po Semberiji, ne napravi još veću štetu", rekao je Mićić novinarima.

On je naveo da je u narednom periodu prioritet da se izvrši dezinfekcija, te očiste i osuše polavljeni objekti.

"Vlada nam je već obezbijedila dio čizama, hrane za ljude, kao i za stoku. Obezbijedili smo i smještaj kako za ljude, tako i za stoku. Nadamo se da ćemo oštećena domaćinstva uspjeti da saniramo. Šteta je nesaglediva, ali sad o procjeni ne razmišljamo, imamo preča posla", rekao je Mićić.

Vode rijeke Drine, Ćehotine i Bistrice povukle su se sa ulica Foče i Miljevine, ostavivši za sobom pustoš, javio je dopisnik Srne. Ista situacija je i na području zvorničke opštine gdje se rijeka Drina jutros povukla u korito. U svoje poplavljene stanove još se ne može vratiti 16 porodica u Miljevini, opština Foča, a stanovnici Foče vodu već 14 dana ne smiju piti zbog zamućenosti.

Građani sa vatrogascima i pripadnicima Civilne u Foči zaštite danas vode borbu sa podzemnim vodama, peru ulice, podrume i poslovne prostore, nakon čega će uslijediti dezinfekcija, kako bi se predupredila moguća zaraza.

Stanovnicima poplavljenih zgrada i kuća u Foči i Miljevini sada je najpotrebiji ogrev, pa je opštinski štab Civilne zaštite najugroženijima počeo raspodjelu minimalnih količina drva za grijanje.