|

Poplave u Hercegovini, Drina u porastu

Poplave u Hercegovini, Drina u porastu
0
S
SRNA
1.12.2010. u 12:48
0
komentara
0

dijeljenja
Poplave u Hercegovini, Drina u porastu Foto: Arhiv
Usljed velikih padavina nivo podzemnih voda u opštini Bileća naglo raste, kao i u Popovom polju, a očekuje se i porast nivoa Drine, dok se u Foči izlila Ćehotina, saopšteno je danas iz Civilne zaštite Republike Srpske (RS).
Direktor Republičke Civilne zaštite Milimir Doder posjetio je danas opštinu Bileća gdje je sa rukovodstvom razgovarao o trenutnoj situaciji izazvanom velikim padavinama, kao i o mjerama koje se preduzimaju zbog porasta nivoa podzemnih voda.

U opštini Bileća podzemne vode izbile su u mjesnim zajednicama Podosoje i Jezerine, a nivo vode naglo raste.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, pripadnici Civilne zaštite, vatrogasci i policija blagovremeno preduzimaju potrebne mjere da ne bi bili ugroženi ljudski životi i nepotrebno nastala šteta po imovinu u ovim naseljima.

Sinoć je evakuisana stoka, a danas je u toku evakuacija pokretne imovine u magacine na području koje nije ugroženo. Voda još nije ušla u kuće, ali s obzirom da nivo raste, očekuje se da će se to dogoditi u toku dana, upozoravaju iz Civilne zaštite.

Na području opštine Trebinje zabilježen je rast nivoa vode u Popovom polju, dok u Petrovom polju stagnira.

Kuće za sada nisu ugrožene, ali se situacija prati i pripadnici Civilne zaštite u stalnom su kontaktu sa stanovništvom na ugroženom području. Na više mjesta, usljed izlivanja vode, prekinute su saobraćajnice, ali to ne stvara veće probleme pošto se koriste alternativni putni pravci.

Doder je juče sa saradnicima posjetio ugrožena područja i održao radni sastanak sa Odsjekom za Civilnu zaštitu opštine Trebinje, na kojem je sagledana trenutna situacija i zaključeno da sve raspoložive snage budu u pripravnosti, da se situacija neprekidno prati, te da blagovremeno budu preduzete potrebne mjere.

Put Gacko - Nevesinje u mjestu Rilje prekinut je za saobraćaj zbog izlivanja rječice Zalomke.

Na području opštine Bijeljina rijeka Drina izlila se u mjesnim zajednicama Janja i Amajlije, a usljed obilne kiše i pojačanog ispuštanja vode iz akumulacija na rijeci danas se očekuje dalji porast Drine i plavljenje kompletnog priobalnog područja u rejonu Janje, Amajlija, Popova i Međaša.

Opštinska služba Civilne zaštite prati situaciju i u stalnom je kontaktu sa stanovništvom na tom području. Stanovništvu su izdata i upozorenja da skloni materijalna dobra na sigurna mjesta, te da vlasnici vikendica napuste objekte u večernjim časovima.

U mjestu Donje polje, u opštini Foča, izlila se Ćehotina koja je probila nasip u dužini dva do tri metra, pri samom ušću u Drinu, i već je ušla u podrume nekoliko zgrada. Tokom dana dana biće dovezen pijesak da bi se spriječilo dalje izlivanje vode na tom mjestu.

U mjestu Kopači kod Novog Goražda usljed rasta Drine ugroženo je šest domaćinstava i ako rijeka nastavi da raste biće potrebno evakuisati ih.

Ugrožena područja u opštinama Foča i Novo Goražde danas će posjetiti načelnica Područnog odjeljenja Republičke Civilne zaštite Sokolac radi uvida u trenutnu situaciju i predlaganja potrebnih mjera.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.