{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eutanazija medvjeda Lake i Gvide je zločin prema prirodi

S
1.2.2012. u 19:16
0
27
Eutanazija medvjeda Lake i Gvide je zločin prema prirodi
0
Sredinom januara na portalu Sarajevo-x.com smo objavili priču o medvjedima Gvidi i Laki koji borave u svojevrsnom privatnom zoološkom vrtu u selu Bistrica kod Gornjeg Vakufa. Rješenjem Ministarstva šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Srednjobosanskog kantona te odlukom Kantonalnog suda u Novom Travniku oni će biti eutanazirani ukoliko im ne bude pronađen drugi smještaj.
Nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini aktivno su se uključile u rješavanje problema nastalog nakon presude Kantonalnog suda u Novom Travniku, prema kojoj su medvjedi Gvido i Laka osuđeni na smrt.

"Mi smo poslali službene dopise Inspekciji FBiH, u kojima smo pobili sve argumente na osnovu kojih je donesena presuda o eutanaziji medvjeda. Još nam nisu ništa odgovorili. Razgovarali smo sa glavnim veterinarskim inspektorima i čekamo odgovor od njih", kaže Bogdana Mijić, sekretarica Društva za zaštitu životinja NOA iz Banje Luke.

Ugrožena vrsta

Kako kažu u Udruženju za zaštitu i unapređenje okoliša i prirode Ekotim nije im cilj da brane ljude koji drže divlje i opasne životinje u zatočeništvu, ali iste te životinje nisu zbog toga krive.

"Mrki medvjed u zapadnoj Evropi je istrijebljen i primjerci u prirodi se mogu izbrojati na prste, a koliko ih ima u našoj zemlji, nažalost, nije poznato. Možda upravo uništavamo neke od posljednjih primjeraka ove vrste", kaže Rijad Tikveša, predsjednik Ekotima.

Nevladine organizacije koje brinu o zaštiti životinja i okoliša smatraju kako je odluka o eutanaziji medvjeda Lake i Gvide zločin prema prirodi.

"Ovakav odnos vlasti prema ovim životinjama se kosi sa svim onim što pokušavamo uraditi za prirodu u našoj zemlji. Specifično stanje ovih životinja (zatočeništvo) te način na koji se njihov život odvijao od 2008. godine ukazuje na to da je ovim životinjama potreban poseban tretman. U cilju spašavanja života ovih medvjeda, uspostavili smo kontakt sa utočištem za medvjede u Mađarskoj (Medveotthon, Veresegyhaz) gdje su spremni i raspoloženi da prime i usvoje ove medvjede ukoliko se iznađe malo dobre volje nadležnih institucija i odluka o eutanaziji zamijeni neophodnom dokumentacijom za izvoz", poručuju iz Ekotima te smatraju da bi najbolje bilo kad bi ovi medvjedi, kao prirodna i biološka rijetkost BiH, ostali u našoj zemlji.

Utočište u Mađarskoj kao rješenje

U Ekotimu razumiju odluku inspektorice koja je potpisala rješenje o eutanaziji, jer bi, u najgorem mogućem slučaju, upravo ona bila odgovorna da se medvjedi oslobode i naprave neku štetu ljudima.

"Ono što ne razumijemo je da nadležne institucije i ministarstva koja su zadužena za provođenje Konvencije o biološkoj raznolikosti, CITES konvencije (Aneks II), Bernske konvencije (Aneks II) te ostalih domaćih zakona i propisa (Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko), kojima se štiti ova vrsta, i priroda generalno, nisu u stanju da iznađu neko rješenje osim ubijanja", kaže Tikveša.

NVO Ekotim i NOA nude pomoć u vidu komunikacije sa utočištem u Mađarskoj.

"Može nam se desiti da u budućnosti budemo prisiljeni tražiti i uvoziti ovu vrstu, kao što to sada rade zemlje zapadne Evrope, gdje su medvjedi istrijebljeni, ili kao što mi sada uvozimo bjeloglave supove, koje smo uspjeli istrijebiti", stav je Ekotima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: