Razgovor za Klix.ba
28

Europarlamentarka Biljana Borzan: Niti će Željko Komšić otići, niti će Zagreb mijenjati stav

A. Dučić
Biljana Borzan
Biljana Borzan
Hrvatska političarka i europarlamentarka Biljana Borzan (SDP), koja je nedavno izabrana i za potpredsjednicu grupacije Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, u razgovoru za Klix.ba osvrnula se na sastav nove Evropske komisije koji je predložila predsjednica Ursula von der Leyen.

Borzan, koja je dobila treći mandat u Evropskom parlamentu uoči izjašnjavanja o novom sastavu Evropske komisije posebno je komentirala novog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Lasla Tročanjija, koji je bio blizak saradnik Viktora Orbana.

"Nakon predstavljanja imena i resora još uvijek postoji dosta nepoznanica kako će sustav funkcionirati, ko će imati kolike resurse i proračun te kome će pojedini resori u administraciji Evropske komisije odgovarati. Mnogi stari portfelji su ukinuti ili preimenovani, a novi imaju zanimljiva imena, iz kojih nije posve jasno čime će se baviti. Ima izvrsnih imena i imenovanja, a neka su sporna iz raznih razloga. Istakli ste komesara za proširenje kojeg je imenovao Orban, s obzirom na stanje demokracije i vladavine zakona u Mađarskoj. Ako prođe saslušanje i glasanje, nadam se da novi mađarski povjerenik neće propagirati prakse i politike Orbanove vlade među zemljama koje žele postati članice EU", kazala nam je Borzan.

Upitali smo je da li će proširenje EU na zapadni Balkan za vrijeme mandata Ursule von der Leyen biti u drugom planu, te može li Evropski parlament tu nešto promijeniti.

"Mislim da neće biti dramatičnog odstupanja od politike Junckerove komisije. Dok se EU ne posloži unutar sebe, dok se ne riješi situacija s Velikom Britanijom, ne vjerujem da će biti novih ulaska u Uniju. Što se pak napredovanja na putu ka ulasku, tu sam optimističnija. Sjeverna Makedonija je zaslužila da otvori pregovore i nadam se da će se to dogoditi ovu jesen. Europski parlament nikad nije bio “kočničar” proširenja i to bi tako trebalo i ostati i u ovom sazivu", rekla nam je ova hrvatska europarlamentarka.

Biljana Borzan
Biljana Borzan

Budući da su se odnosi Hrvatske i BiH znatno pogoršali u posljednje vrijeme, a posebno nakon izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, upitali smo je da li će uopće aktuelna Vlada Hrvatske, ali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović progutati tu "gorku pilulu".

"Niti će Željko Komšić otići, niti će službeni Zagreb u skorijoj budućnosti mijenjati svoje stavove prema načinu izbora hrvatskog predstavnika. Situacija je takva kakva je, no smatram kako naše zemlje puno više toga spaja nego dijeli i da zato trebamo razgovarati da se otvorena pitanja riješe. Razina gospodarske razmjene i suradnje je tolika da nikome ne bi trebalo odgovarati dizanje tenzija i pogoršavanje odnosa", izjavila je Borzan.

Istaknula je da je Zoran Milanović najkvalitetniji kandidat i čovjek koji će funkciji predsjednika Hrvatske vratiti dignitet.

"Trenutna predsjednica je u svom mandatu radila štošta, i to uglavnom u svrhu samopromocije. Prema BiH je imala više krivih poteza i može se slobodno reći da nije pridonijela poboljšanju odnosa između naše dvije zemlje. SDP je u odnosu na HDZ u svojoj tradicionalnoj ulozi, spreman da preuzme odgovornost za oporavak i reforme u Hrvatskoj kada se HDZ-ova vlast uruši pod teretom afera i korupcije. To se dogodilo dva puta od samostalnosti, a dogodit će se i opet, jer HDZ ne može protiv sebe. Već vidimo da je gotovo pola vlade moralo otići radi raznih afera i skandala", zaključila je naša sagovornica.