|

Europarlamentarci ponovo zagovaraju suspenziju BiH iz Vijeća Evrope

Europarlamentarci ponovo zagovaraju suspenziju BiH iz Vijeća Evrope
0
Klix.ba
5.12.2013. u 16:47
73
komentara
0

dijeljenja
Europarlamentarci ponovo zagovaraju suspenziju BiH iz Vijeća Evrope Doris Pack (Foto: AFP)
Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta razmatrao je Prijedlog rezolucije o BiH, koji je obrazložila Doris Pack i u kojoj se ponovo podržava suspenzija BiH iz Vijeća Evrope.
Nakon rasprave u kojoj su dominirali oštri tonovi, otvorena je procedura podnošenja amandmana što će trajati do 11. decembra a nakon toga će se početkom 2014. pristupiti glasanju “za ili protiv” Rezolucije, javlja Radio Slobodna Evropa.

U Prijedlogu Rezolucije se posebno navodi zabrinutost zbog neprovođenja presude “Sejdić - Finci”, rasprostranjene korupcije, organizovanog kriminala, razmirica oko raspodjele nadležnosti među različitim nivoima vlasti, što je prepreka za finansijsku podršku evropskih fondova.

Pack je, obrazlažući prijedlog u ime vanjsko - političkog odbora podsjetila kako se u tekstu između ostalog podržava “razmišljanje Vijeća Evrope o ukidanju prava BiH da bude zastupljena u ovoj organizaciji, ako prije narednih parlamentarnih izbora 2014. ne bude istinskog napretka u primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava“.

Političari nenaučeni na kompromiseDoris Pack je pozvala Fedraciju BiH da nastavi raspravu o ustavnim promjenama te uvaži prijedloge stručnjaka između ostalog i o spajanju pojedinih kantona:

“Struktura Federacije je vrlo nefunkcionalna – deset kantona sa ko zna koliko ministara, mislim preko 140 ministara, koji ne funkcioniraju u tako maloj zemlji. Suviše je nivoa koji se moraju pitati, a tu ima i previše mogućnosti za korupciju. Mislim da struktura mora biti jasna i funkcionalna, da se stoga snage trebaju usmjeriti na promjene, ne samo ako govorimo o domaćim političarima nego i o međunarodnoj zajednici koja je stvorila BiH.”

Rasprava u vanjsko političkom odboru Evropskog parlamenta najviše je ličila na ukore neposlušnom učeniku. Ili, bio je to još jedan šamar bh. liderima, čak i od najbližih susjeda.

“BiH je zapravo u srcu Evrope, ona ima dobre perspektive i mnogo potencijala, ali u ovom trenutku sve stoji. Mi ne smijemo odustati od ove zemlje. Problem je što tamo političari nisu naučeni na kompromise. Oni znaju za kompromise oružjem, a nisu naučili kako to raditi na miran način. Naš zadatak je da ih natjeramo na to. Politički pritisak nije baš najbolji metod ali, trebalo bi ga ipak primijeniti i povezati sa novčanim sredstvima koje EU isplaćuje BiH. Tamo ne postoji funkcionalna država, tamo su lokalni šerifi i poglavice pojedinih plemena. To treba prestati ako želimo da BiH krene na putu prema bilo kakvoj evropskoj integraciji. Ova Rezolucija bi trebala izvršiti još veći pritisak na bh. političare, ali i na institucije EU“, rekao je Nikola Vuljanić, zastupnik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Bernt Posselt, zastupnik Parlamenta iz SR Njemačke je naglasio: “Što se tiče Ustava potpuno se slažem sa Doris Pack, on je nametnut BiH kako bi se završio rat ali taj Ustav više ne funkcionira. Mi ih ne smijemo same ostaviti u ovom procesu i moramo se više angažovati kod mlade generacije koja je ostala u zemlji, a samim tim da pomognemo u stasavanju novih političara”.

Snižavanje očekivanja od BiH“Razočaravajuće je to što se u BiH ne događa ništa posljednjih godina, a ne samo u ovoj 2013. Mi stalno snižavamo naša očekivanja od BiH kako bismo izvijestili o nekom napretku, ali toga nema. Od ključne važnosti je i nastup međunarodne zajednice, koja mora biti jedinstvena, kako bi se pomoglo BiH”, kaže Marije Cornelissen iz Nizozemske.

Ovo nije prvi pokušaj da se BiH da do znanja kako ne izvršava preuzete obaveze. U maju 2013. u amandmanu na Rezoluciju o BiH koji je podnijela Doris Pack, zatražena je suspenzija BiH iz Vijeća Evrope. U oktobru, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope odbacila je prijedlog o suspenziji, zbog neprovođenja presude "Sejdić – Finci".
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...