Naknadno ga kaznili
57

EUFOR vraća kući vojnika koji je prisustvovao obilježavanju 9. januara u Milićima

N. V.
Foto: Opština Milići
Foto: Opština Milići
EUFOR je kaznio vojnika koji je prisustvovao obilježavanju 9. januara u Milićima te su nakon provedene istrage utvrdili da je najbolje vratiti ga kući iz zona operacije.
"Nakon pažljivog ispitivanja činjenica, prema kojima je pripadnik jednog od timova za vezu i osmatranje (LOT) bio zadužen da prati i osmatra događaje od 9. januara, utvrđeno je da ponašanje ovog vojnika nije bilo sukladno načelima kojih se pridržava EUFOR. U cilju održavanja najviših standarda integriteta i nepristrasnosti, EUFOR je poduzeo mjere koje su za rezultat imale vraćanje ovog pripadnika kući iz zone operacija", kazali su iz EUFOR-a.

Ranije smo ukazali na činjenicu da vojnik EUFOR-a prisustvuje parastosu poginulim borcima VRS povodom obilježavanja 9. januara u Milićima, što je "podiglo prašinu" u BiH.

Iz EUFOR-a su se tada opravdavali riječima da on provodi regularne lokalne aktivnosti nadzora.

"Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra", rekli su iz EUFOR-a 11. januara.

Ipak, naknadno su preispitali svoj stav i odlučili ga vratiti kući iz misije.

"EUFOR naglašava da su integritet i nepristrasnost njegove misije od najveće važnosti. Ostajemo posvećeni stvaranju okruženja povjerenja, poštovanja i privrženosti najvišim etičkim standardima, saopćeno je iz EUFOR-a", poručili su oni u posljednjem saopćenju.