Odmah poslali tim
29

EUFOR učestvovao u spašavanju planinarke na Veležu: Situacija je bila teška

V. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pored pripadnika Gorske službe spašavanja koji su učestvovali u spašavanju planinarke koja se zaglavila na stijenama planine Velež, u ovoj akciji učestvovao je i EUFOR.
Kako je saopćeno, EUFOR je u 20 sati primio hitan poziv iz Ureda ministra odbrane BiH sa zahtjevom za sanitetsku evakuaciju helikopterom.

"U području istočno od Mostara na planini Velež, planinarka je povrijeđena nakon što je pala na planinarskoj stazi Via Ferrata. EUFOR 'Althea' je odmah poslao spasilački helikopter sa medicinskim osobljem iz sastava EUFOR-a, kako bi pružili podršku većem broju jedinica gorske službe spasavanja koje su već djelovale na licu mjesta. Situacija na lokaciji bila je teška zbog ozljeda koje je planinarka pretrpjela i opasne lokacije za helikopter u blizini litice", saopćili su.

Konačno, nakon što su pripadnici gorske službe spasavanja spustili povrijeđenu na nižu i lakše dostupnu lokaciju i nakon što je posada helikoptera izvršila nekoliko naleta, operacija spašavanja vitlom uspješno je provedena.

"Bliska saradnja između jedinica gorske službe spasavanja na licu mjesta i posade helikoptera EUFOR-a bila je ključna za uspješnu operaciju sanitetske evakuacije helikopterom. Nakon što joj je pružena prva pomoć, povrijeđena osoba je helikopterom prevezena u bolnicu 'Dr. Safet Mujić' u Mostaru", zaključili su iz EUFOR-a.

Prema ranijim izvještajima GSS-a, u akciji spašavanja učestvovalo je oko 80-ak spasilaca iz Mostara i Sarajeva te Civilne zaštite HNK.