BiH
0

EUFOR: U memorijalnom parku Butmir sjećanje na jedanaest poginulih vojnika

Klix.ba
Vojnici i civili u sastavu EUFOR-a okupili su se 12. januara 2017. godine u memorijalnom parku u bazi “Butmir” u znak sjećanja na jedanaestoricu vojnika iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije koji su poginuli u helikopterskoj nesreći, na današnji dan 2008. godine.

Ceremoniji su prisustvovali makedonski otpravnik poslova Aleksandar Krstevski, načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Albert Sáfár i komandant NATO Štaba, brigadni general Giselle Wilz.

Počasni stroj vojnika EUFOR-a dočekao je visoke goste pored spomenika makedonskim vojnicima da bi zatim učestvovali u komemorativnoj ceremoniji. Tokom ceremonije upaljeno je jedanaest svijeća koje simboliziraju izgubljene živote, nakon čega je viši nacionalni predstavnik Makedonije u EUFOR-u pročitao imena palih.

Brigadni general Albert Sáfár je u svom govoru rekao: "Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu predstavnicima Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije na današnju komemorativnu ceremoniju, ne samo zato što su tu da bi se zajedno sa nama prisjetili naših palih kolega, nego i što će moći prenijeti njihovim porodicama i prijateljima da ih se u ovo vrijeme svake godine u EUFOR-u prisjećamo i odajemo im počast".

Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija je jedna od pet “partnerskih zemalja” u EUFOR-u, koje daju svoje trupe za misiju ali nisu članice EU. Oni u BiH trenutno imaju tri vojna lica u sastavu operacije "Althea".