Novi ciljevi
25

EUFOR u BiH dobio novog komandata: Trischak preuzeo dužnost u bazi Butmir

A.D.
Foto: EUFOR
Foto: EUFOR
U bazi Butmir danas je održana svečana primopredaja dužnosti komandanta misije između generalmajora Martina Dorfera i generalmajora Reinharda Trischaka.

Generalmajor Dorfer bio je na čelu misije EUFOR-a od marta 2018. godine i u tom periodu on je održao kontinuitet pružanja podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, pružao podršku naporima uloženim u proces deminiranja i upoznavanja ugroženih grupa stanovništva sa opasnostima od mina, davao podršku procesu rješavanja pitanja viškova naoružanja i municije preostalih iz rata 1992-1995. godine i upravljanja tim viškovima, te izvodio kombiniranu i zajedničku obuku sa Oružanim snagama BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.

“EUFOR je prešao vrlo dug put i sada smo svi u boljoj situaciji, jači smo, bolje pripremljeni i sa još većim interesovanjem i podrškom zemalja učesnica u misiji. Generalmajor Trischak dolazi sa mjesta direktora Odjela za vojne politike Ministarstva odbrane Austrije. On je i ranije bio angažiran u regiji Zapadnog Balkana, a radio je i sa UN, EU i OSCE. Njegovi objavljeni radovi i predavanja bave se temama vojne i sigurnosne politike", rekao je Dorfer.

Generalmajor Trischak je izjavio je da se raduje se bliskoj saradnji i sa svojim timom i sa ključnim vođama i ljudima Bosne i Hercegovine kako bih pomogao ispunjenju ciljeva svoje misije i ciljeva stanovništva BiH.”

Nakon postrojavanja i smotre trupa, generalpukovnik Rittimann, operativni komandant Operacije “Althea” Evropske unije, izvršio je simboličnu primopredaju zastave EUFOR-a između Dorfera i Trischaka. Dorfer je zatim odlikovan mađarskom “Medaljom časti za Savez”, koju mu je uručio brigadni general Horváth, bivši načelnik štaba EUFOR-a.