Kruževljani
14

EUFOR-ovim helikopterom spašena planinarka kod Mostara

I. P.
EUFOR je danas angažovao dva helikoptera nakon zahtjeva od ekipe svog Tima za osmatranje i vezu (LOT tim) u Mostaru da se pomogne planinarki koja je izgubila svijest u blizini sela Kruševljani.

Dva EUFOR-ova helikoptera tipa Augusta Bell 212 uzletjela su sa dizalicom za podizanje pacijenta i sanitetskim zalihama.

"Došavši na mjesto događaja, 30 minuta pošto je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih ljekara procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu. Pošto je povrijeđena planinarka smještena u helikopter sa sanitetskim osobljem koje je već pružalo prvu pomoć, helikopter je ubrzo ponovo bio u zraku i letio prema Sarajevu", saopćeno je iz EUFOR-a.

Kako se navodi, dok se ovo dešavalo, jedan od oficira EUFOR-a iz Zajedničkog operativnog centra organizirao je vozilo hitne pomoći kako bi prevezlo pacijenticu sa fudbalskog terena pored bolnice gdje je helikopter mogao sletjeti.

“Radilo se o veoma ozbiljnom slučaju i bilo nam je drago da uradimo sve što možemo da pomognemo", rekao je dr. Wolf, ljekar EUFOR-ove helikopterske sanitetske ekipe koji je pomogao povrijeđenoj.