U okviru vježbe
137

EUFOR objavio snimak dolaska rezervnih strateških snaga u BiH, održana ceremonija u Butmiru

V. K.
Foto: EUFOR
Komanda EUFOR-a u Bosni i Hercegovini objavila je na društvenim mrežama novi video kao i fotografije dolaska rezervnih strateških snaga koje će se zadržati u BiH tokom održavanja vježbe.

Kako je saopćeno, danas je u kampu u Butmiru održana svečana integracija rezervnih snaga u strukturu EUFOR-a.

"Tokom simbolične ceremonije održane u kampu Butmir, Strateške rezervne snage veličine bataljona iz Francuske, dopunjene italijanskim i rumunskim vodom, integrisane su u strukturu EUFOR-a", navodi se.

Događaju su prisustvovali i ambasadori Francuske, Rumunije te Italije u BiH. Također, događaj su pratili i zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić te predstavnik Vijeća Istočnog Sarajeva Nikola Vujičić.

Vojska i njihova oprema nedavno su raspoređeni iz Francuske, Italije i Rumunije u Bosnu i Hercegovinu zračnim, željezničkim i cestovnim putem, a od sada će njima komandovati general-major Laszlo Sticz, komandant EUFOR-a.

"General-major Sticz je dodao da, uprkos svim nedavnim političkim i medijskim spekulacijama, ove snage nedavno raspoređene u Bosni i Hercegovini nisu došle ovdje da odgovore na bilo kakvu mogućnost sukoba. Ovo raspoređivanje i vježba koju će izvoditi, vježba MELEAGER, planirani su dosta unaprijed i predstavlja manifestaciju redovnih ciljeva obuke", saopćeno je.