"Brzi odgovor 2017"
44

EUFOR i bh. policijske snage zajedno protiv mogućih sigurnosnih prijetnji

Piše: Se. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas najavljena vježba "Brzi odgovor 2017" koja će se održati od 11. do 15. oktobra na području Sarajeva, Kalinovika i Pazarića, a u kojoj će učestvovati domaće policijske snage te snage EUFOR-a. "Brzi odgovor 2017" podrazumijeva uvježbavanje za krizne situacije koje bi mogle ugroziti sigurnost građana u BiH.

Među prisutnima su bili komandant EUFOR-a generalmajor Anton Valdner, zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Evropska unija je i dalje prisutna u BiH te će kroz aktivnosti EUFOR-a nastaviti podržavati napore u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na njenom putu ka Evropskoj uniji. Evropska unija se trenutno suočava s cijelim spektrom terorističkih prijetnji. Terorizam se nakon 11. septembra proširio i danas predstavlja veliku prijetnju, posebno jer cilja nevine ljude", rekao je Valdner te dodao da je imperativ da se ovom problemu pristupi strateški, tj. da se prepoznaju i spriječe mogući napadi.

Rekao je kako je vježba "Brzi odgovor 2017" međunarodnog karaktera, u kojoj će učestvovati višenacionalni bataljon EUFOR-a, rezervne snage EUFOR-a iz Velike Britanije i snage s Kosova.

"Ovom vježbom će se povećati interoperabilnost EUFOR-a, Oružanih snaga BiH i agencija za provođenje zakona. EUFOR će zadržati sposobnost da u slučaju potrebe reagira bilo gdje u BiH na bilo kakav lokalizirani sigurnosni izazov", rekao je Valdner.

Ovo je prvi put da se provježbava scenarij koji se tiče sigurnosnih prijetnji i EUFOR provjerava svoje sposobnosti da u slučaju potrebe hitno dovede svoje rezervne snage koje bi u saradnji s domaćim vlastima pomogle u održavanju sigurnosti, naglasio je zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je rekao kako će u vježbi učestvovati policijske agencije s državnog i entitetskog nivoa, dakle SIPA, Granična policija, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH te entitetska ministarstva unutrašnjih poslova.