Potpisan ugovor
71

EU zbog energetske krize daje 70 miliona eura ugroženom stanovništvu BiH

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je održana ceremonija predaje potpisanog sporazuma o prihvatanju paketa EU u iznosu od 70 miliona eura čiji je cilj saniranje socioekonomskih posljedica uzrokovanih energetskom krizom. Time je omogućena dalja realizacija, a novac bi trebao biti usmjeren ka najugroženijim domaćinstvima

Potpisan Sporazum o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uručila šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini ambasadoru Johannu Sattleru.

Ugovor o finansiranju će zatim biti poslan Evropskoj komisiji za izvještajem koji će predočiti način provedbe Akcionog plana za Paket energetske podrške, koji je Vijeće ministara usvojilo 22. decembra.

Prema nezvaničnim saznanjima Klix.ba, novac će distribuirati kantoni i Brčko distrikt. Entiteti će, s obzirom na to da nemaju spisak ugroženog stanovništva objaviti javni poziv za stanovništvo, a distrikt to neće raditi s obzirom na to da imaju potrebni registar.

Krišto i Sattler su istaknuli da će ovaj paket, vrijedan 70 miliona eura, omogućiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju s rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

"Cilj je podrška energetskom sektoru u okviru paketa IPA3. Potpisivanjem sporazuma smo stvorili pretpostavke da se to implementira. Konkretna pomoć ide stambenim jedinicima u smislu energetske učinkovitosti, kao i malim i srednjim preduzećima koja su stup našeg privrednog razvoja", rekla je Krišto.

Ambasador Sattler je istakao da se Evropska unija dosljedno pokazala kao pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini te je objasnio kako će implementacija ovog paketa biti pokazatelj na koji način se BiH nosi sa podrškom EU na koju će imati pravo kada postane članica.

"Protekla zima je bila izuzetno teška za najsiromašnije porodice u Bosni i Hercegovini radi rasta cijena usljed ruske agresije na Ukrajinu. Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile pomoć koja će se na ovaj način distribuirati građanima. Kako BiH napreduje na putu ka EU, potrebno je da vlasti u BiH pokažu da imaju kapacitet za implementaciju značajnih resursa na koje će BiH imati pravo kao članica EU. Način na koji će BiH raspolagati sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za eventualnu buduću podršku koja će se pružati direktno institucijama BiH", naveo je Sattler.

Izvještaj o načinu provedbe programa sadrži metode i kriterije za isplatu sredstava koju će vršiti relevantne bh. vlasti, kao i očekivani broj korisnika te rokove provedbe.