Novi projekt
0

EU za smanjenje viška municije osigurala 2,8 miliona KM

FENA
Ugovor za projekt Evropske unije za smanjenje viška i sigurno skladištenje municije (EU STAR projekt) bit će potpisan danas u bazi EUFORA u Sarajevu.

Prevelike zalihe municije predstavljaju značajnu opasnost za ljudsku sigurnost u BiH zbog mogućnosti nekontrolisane eksplozije. Kako bi se ovaj rizik smanjio, Evropska unija je osigurala blizu 2,8 miliona eura za projekt EU STAR, putem kojeg će tokom iduće dvije godine biti uništeno 3.000 tona nestabilne municije u specijaliziranim domaćim i međunarodnim postrojenjima za demilitarizaciju.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane BiH iz juna 2016. godine, Oružane snage BiH su odgovorne za 17.000 tona municije smještene u 12 skladišta diljem zemlje. Misija projekta EU STAR je smanjiti rizike i opasnosti za mir, stabilnost i razvoj u BiH kroz znatno umanjenje zaliha nesigurne municije, kao i potpuni prijenos znanja s projekta na osoblje MO i OSBiH, doprinoseći razvoju održivog sistema upravljanja municijom u BiH.

EU STAR projekt ukupnog iznosa od blizu 2,8 miliona eura u potpunosti finansira Evropska unija, a implementirat će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH i EUFOR-om do decembra 2019. godine, saopćeno je iz Ureda rezidentnog koordinatora UN-a u BiH.