Jednakost svima
159

EU poziva bh. političke lidere da pomognu da se u miru održi Povorka ponosa u Sarajevu

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini je pozdravio opredjeljenje vlasti Kantona Sarajevo da osigura mirno održavanje prve Povorke ponosa u Sarajevu 8. septembra 2019. godine.

Evropska unija, kako je to saopćila Delegacija EU u BiH, stoji uz LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Napominju kako LGTBI osobe imaju pravo da žive bez diskriminacije i prijetnji, u jednakosti sa svim drugim građanima.

"EU poziva sve političke lidere i vlasti da se suzdrže od izjava koje podrivaju temeljna prava i pomognu osigurati da se Povorka održi dostojanstveno i mirno, uz poštivanje ljudskih prava svih građana BiH. Povorka ponosa predstavlja priliku za BiH, koja se ponosi time što je otvorena i multikulturalna zemlja koja poštuje prava svih individua, da pokaže toleranciju i poštovanje za različitosti", navodi se u saopćenju.

Ured EU u BiH podsjeća da Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU identifikuje među ključnim prioritetima zaštitu i inkluziju ranjivih grupa, uključujući LGBTI osobe.

"Prava na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja su ključni elementi funkcionalnog demokratskog društva koje trebaju osigurati vlasti, te su od ključne važnosti za napredak bilo koje države koja teži ka članstvu u EU", stoji u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, prva Bh. povorka ponosa je, prema navodima njihovih organizatora, nadležnim institucijama najavljena 1. aprila, a njeno održavanje je zakazano za 8. septembar 2019. godine.