BiH
0

EU podržava 11 projekata putem instrumenta pretpristupne pomoći

FENA
Jedanaest projekata za podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća i projekata za podršku turizmu u BiH, odabranih na javnom pozivu, predstavljeno je danas u Delegaciji Evropske unije u BiH u Sarajevu.

Projekte finansira Evropska unija od 3,8 miliona KM putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Šef Sektora za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse u Delegaciji EU Johann Hesse istaknuo je na prezentaciji da je veoma važno ojačati poduzetnički sektor u BiH, te da EU snažno podržava svaku aktivnost koja vodi jačanju biznisa, koji je ključna karika u ekonomskom razvoju zemlje.

Pet od ukupno 11 odabranih projekata odnose se na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u sektorima mljekarstva, proizvodnje metala, bobičastog voća, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i proizvodnje drveta.

Hesse je naveo da je šest odabranih projekata iz oblasti turizma uključuju četiri eko zone (Nacionalni park Sutjeska, Nacionalni park Una, Park prirode Tajan-Zavidovići i Općinu Šipovo), te dva projekta kulturnog naslijeđa (Trebižat u Hercegovini i sarajevske muzeje i nacionalne spomenike).

Odabrani turistički projekti, kazao je Hesse, imaju za cilj ojačati postojeće turističke proizvode povećanjem interesa turista, broja noćenja i jačanjem kokurentnosti.

On je, također, naglasio da ovi projekti predstavljaju nastavak podrške Evropske unije, koja je u do sada finansirala 60 takvih projekata u pet javnih poziva, u iznosu od 10 miliona eura, a takva podrška bit će nastavljena.