Dva projekta
9

EU osigurala 1,1 milion eura za uklanjanje mina u BiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Evropska unija osigurala je 1,1 milion eura za dva projekata uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini od kojih se jedan odnosi na reizviđanje sumnjive površine, a drugi na uspostavljanje nove baze podataka o miniranim područjima i web aplikacije.

Ugovor o dva projekata EU, koja je od 1996. godine uložila 46 miliona eura za programe deminiranja, potpisali su danas otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, ministri civilnih poslova i odbrane BiH Adil Osmanović i Marina Pendeš, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov i regionalni direktor norveške Narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Sven Jonas Zachrisson.

Više od 20 godina nakon završetka rata u BiH još uvijek se bilježe stradanja od neeksplodiranih ubojitih sredstava, a prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) čak 2,2 posto ili 1.091.000 kvadratnih metara zagađeno je minama od čega je 60 posto pod šumom.

Kako je Sinno podsjetio EU je pored pomoći u deminiranju, osiguravala podršku i žrtvama od mina, ali i povratnicima, dodajući da se radi o aktivnostima s velikim društvenim i humanitarnim aspektom kao i ekonomskim uticajem.

Pozvao je predstavnike relevantnih institucija da zajednički rade na ovim projektima, jer bez dobre volje, sposobnosti i koordinacije neće biti moguće postići dovoljno dobre rezultate te je izrazio nadu da će BiH biti očišćena od mina do 2025. godine.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov naglasio je značaj održivog razvoja lokalnih zajednica, dodajući da se kroz ove projekte također podržava i ovaj cilj.

Osmanović i Pendeš izrazili su zahvalnost donatorima koji su izdvojili sredstva za programe deminiranja, napominjući da se potpisivanjem današnjih ugovora pokazala opredijeljenost BiH da do 2025. godine zemlja bude potpuno očišćena od mina.

Prvobitna strategija predviđala je da BiH bude očišćena od mina do 2020. godine, ali to se neće moći dogoditi te je novi rok za završetak tog posla 2025. godina, a platforma koja će biti uspostavljena olakšat će posao svim institucijama koje se bave deminiranjem.

Prema posljednjim podacima problem s minama ima 129 općina, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika.

U poslijeratnom periodu u BiH je od mina ili neeksplodiranih ubojitih sredstava stradalo 1.756 osoba, od čega 613 osoba smrtno. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradalo 127 deminera, od čega 51 deminer smrtno.