Poslali pismo
47

EU, OSCE i SAD upozorili službenike iz reda Srba: Predstavljate državu, a ne entitet RS

Ervin Mušinović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Diplomatska predstavništva Evropske unije, OSCE-a i Sjedinjenih Američkih Država uputila su pismo državnim funkcionerima koji su prisustvovali političkom skupu u Istočnom Sarajevu, a na kojem je Milorad Dodik dijelio instrukcije o načinu blokiranja rada institucija BiH.
Na adrese državnih funkcionera u institucijama BiH, a koji su se odazvali telefonskom pozivu iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da dođu na skup u Istočnom Sarajevu i slušaju instrukcije Milorada Dodika o blokiranju odlučivanja u državnim institucijama, stiglo je pismo upozorenja iz diplomatskih predstavništava EU, OSCE-a i SAD-a.

Pismo potpisuju ambasador Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathaleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Ellen Germain. Oni su u pismu upozorili državne službenika i ostale funkcionere koji su prisustvovali sastanku u Administrativnom centru Vlade RS-a, da moraju biti nezavisni od političkog utjecaja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost, kao i nezavisnost institucija koje predstavljaju.

Posebno je istaknuto kako je Evropska komisija u svom mišljenju podvukla da javna uprava u BiH treba postati profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija te da se u tom kontekstu državni službenici i ostali imenovani zvaničnici na nivou BiH moraju pridržavati najviših profesionalnih standarda neophodnih za dužnosti koje obnašaju.

"Vi ste predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne predstavnici entiteta Republika Srpska u institucijama države Bosne i Hercegovine. Kao državni zvaničnici morate predstavljati sve građane BiH bez obzira na njihovu ili vašu etničku ili političku pozadinu ili mjesto prebivališta", navodi se u pismu.

Ambasadori su podvukli da je neprihvatljivo za BiH i njen evropski put da državni službenici i ostali funkcioneri učestvuju na političkom skupu koji ugrožava njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

S evropskim vrijednostima se očito ne slaže HDZ-ova ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je na upit portala Klix.ba o tome da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv državnih službenika ovog ministarstva, a koji su izostali s posla kako bi otišli na politički skup u Istočnom Sarajevu, odgovorila da disciplinskog postupka neće biti i da odlazak službenika "ne treba biti predmet javnih polemika".

Sada se postavlja pitanje i odgovornosti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i njegovog kabineta s obzirom na to da su državni službenici i ostali funkcioneri svoj dolazak u Administrativni centar Vlade RS-a pravdali upravo time da ih je pozvao Tegeltija u svojstvu predsjedavajućeg.

Kako smo ranije pisali, sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvovali su, između ostalih, i sekretarka Ministarstva finansija i terzora BiH Sanja Jokić, sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Milan Zjajić, sekretarka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Gordana Živković, ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić, generalni sekretar Predsjedništva BiH Zoran Đerić, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević, ali i određeni broj stručnih saradnika i stručnih savjetnika u institucijama BiH.