Brisel
22

EU loše primila vijest o blokadi pristupa BiH Transportnoj zajednici

Klix.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji ranije nije dao saglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u Transportnu zajednicu, promijenio je mišljenje nakon sastanka s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Federicom Mogherini.

Kako saznajemo, Šarović je mišljenje promijenio nakon intervencije Federice Mogherini koja mu je predočila šta sve BiH gubi ako ne potpiše ugovor o Transportnoj zajednici.

Inače, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nisu dali saglasnost za potpisivanje ugovora o ulasku BiH u Transportnu zajednicu koji je trebalo da potpiše ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko u Trstu 12. jula.

Razlog za ovakvo postupanje ministara iz Saveza za promjene jeste negativan stav Vlade Republike Srpske, zbog čega će BiH biti jedina zemlja zapadnog Balkana koja u Trstu neće potpisati ugovor o Transportnoj zajednici zemalja regiona.

"U Briselu je veoma loše odjeknula vijest o blokadi pristupa BiH Transportnoj zajednici. Direktno je spomenuta Vlada RS od koje se traži da ne vuče cijelu BiH u potpunu izolaciju", izjavio je danas nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU u Briselu, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Visoka predstavnica EU za zajedničku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini zatražila je da se opstrukcija vlasti RS-a prekine jer će Bosna i Hercegovina biti jedina zemlja koja neće pristupiti ovoj transportnoj zajednici.

"Lošu uslugu smo napravili i Srbiji jer je Beograd izabran za sjedište transportne zajednice. Mislim da je to loša poruka. Nemamo puno vremena da isprave stvari, ali mi ćemo i dalje insistirati i tražiti od nadležnih vlasti da daju saglasnost za pristup BiH ovom važnom tijelu. U suprotnom, rizikujemo da ostanemo bez značajnih sredstava i u ovoj oblasti", istakao je ministar Šarović.

Inače, na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Evropske unije (EU), održanom danas u Briselu, razgovarano je o pretpristupnim strategijama nakon izvještaja Evropske komisije za prošlu godinu, bilateralnim odnosima u okviru Sporazuma, ali i o aktuelnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Sastankom je predsjedavala visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federika Mogerini , a delegaciju BiH predvodio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.