Kritika na pravila
27

Etički kodeks vruća tema u GV Tuzla: Vijećnicima kazne i do 3.000 KM

Piše: A. K.
Prijedlozi odluka o izmjenama Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa u srijedu bi se trebali naći pred vijećnicima Gradskog vijeća Tuzle, a sudeći prema trenutnim reakcijama opozicije, sjednica neće proći nezapaženo.

Naime, opozicija u Gradskom vijeću Tuzle koju čine SDA, SBB, HDZ i BOSS već se usprotivila izmjenama Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa za koje kažu da su diskriminatorni i protivustavni.

Kako su naveli, izmjene krše Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ustava BiH, Zakona o zabrani diskriminacije BiH i Zakona o kleveti BiH.

Izmjenama Etičkog kodeksa, koji već izaziva polemiku među vijećnicima, novčane kazne su propisane i do 3.000 KM u zavisnosti kakva je povreda u pitanju.

Za svako kršenje predviđeno je oduzimanje riječi vijećniku, isključivanje mikrofona, ali i prekid tonskog snimanja sjednice.

Kazne su izražene kao pismena i javna opomena s objavljivanjem odluke na sjednici Gradskog vijeća te novčana kazna od 50 posto vijećničkog paušala, odnosno iznos od 250 KM, u periodu od jednog do 12 mjeseci.

Prema izmijenjenom Etičkom kodeksu, lakše povrede su neopravdani izostanak i kašnjenje vijećnika, napuštanje sjednice bez najave, neprisustvo obukama koje će odrediti parlamentarna većina, nedolazak na javne skupove, iskazivanje predrasuda prema zaposlenicima i organima uprave...

Izmijenjeni Poslovnik o radu i Etički kodeks sada propisuju i neke nove teže povrede, među kojima su iskazivanje predrasuda prema uposlenicima i organima Gradske uprave, zatim korištenje izraza kojim se omalovažavaju druge ličnosti ili grupe i nepoštuju prava drugih, spominjanje privatnog života drugih osoba te povišen ton.

Ajanović: Sprečavaju se slobode izražavanja vijećnika

Predsjednik BOSS-a i vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle Mirnes Ajanović tvrdi da se Poslovnikom o radu i Etičkim kodeksom evidentno sprečavaju slobode izražavanja vijećnika.

Naglašava i da je riječ o uvođenju verbalnog delikta, jer vijećenik će, ne samo odgovarati za sve izrečeno na sjednici, nego i u privatnom životu.

"Gdje god da budemo govorili možemo biti prijavljeni, a o tome će odlučivati parlamentarna većina. Etički kodeks dosad je bio usaglašen od svih parlamentarnih stranaka, koje su imale svoje članove u Etičkom odboru. Ovaj put u njemu će biti klubovi stranaka, te predsjednik, zamjenik i sekretar Gradskog vijeća, ali i predstavnik nacionalnih manjina. Svjesno su uveli poziciju zamjenika i sekretara da bi dobili većinu u Etičkom odboru", tvrdi Ajanović.

Inače, sve odluke koje donese Etički odbor bit će upućene na Gradsko vijeće, a nakon što budu potvrđene postat će konačne i izvršne.

"Protiv odluke nema prava žalbe, jedino se može pokrenuti postupak pred sudom, koji će otprilike godinu dana provoditi postupak, pa još tri čekati da odluči po postupku. Dakle, sudu trebaju četiri godine da donese pravosnažnu odluku. Ako neko bude kažnjen na početku mandata, možda na kraju dočeka sudsku odluku koja će pobiti onu prethodnu koja je donesena od parlamentarne većine", upozorio je Ajanović.

Predsjednik Kluba vijećnika SBB-a u Gradskom vijeću Tuzle Elvir Kasumović kaže da izmjene Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa predstavljaju direktan udar na demokratiju, ljudska prava, slobodu govora, mišljenja i izražavanja.

"Ukoliko se sve ovo donese na sjednici Gradskog vijeća u srijedu, to će biti neustavno, protuzakonito i mi ćemo kao klub koji ima predstavnike na svim nivoima vlasti u BiH uputiti inicijative za poništenje odluke. Iz dokumenata koje smo dobili očigledno je da se ograničava sloboda govora vijećnicima, a ako neko smatra da vijećnici trebaju biti ikebane i aplaudirati na svaku izjavu gradonačelnika, rukovodioca službi ili pomoćnika, grdno se vara", istakao je Kasumović.

On je naveo da će vijećnici koji ne budu razmišljali i izgovarali ono što bi voljeli da čuju pripadnici parlamentarne većine, zapravo biti kažnjeni.

"U ovom pravilniku fali da se dodaju rečenice koje vijećnici smiju izgovarati. Mislim da je Gradsko vijeće Tuzle jedino u BiH gdje sekretar vijeća ima pravo glasa, a nije dobio mandat građana. Sekretar je državni službenik i osoba savjetodavnog karaktera koji treba da ukazuje na određene propuste u radu, odnosno da usmjerava rad u okviru zakonskih regulativa, a nikako ne smije imati pravo glasa", upozorio je Kasumović.

Ajanović je stava da je ovdje riječ o političkoj odmazdi parlamentarne većine koja je nastupila nakon zadnje reakcije opozicionih stranaka koje su incirale održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća po pitanju zaštite građana od zagađenja zraka.

"Ovo je dodatno isfrustriralo parlamentarnu većinu, a po našem mišljenju i gradonačelnika, koji je više puta na toj sjednici govorio da će udarati po džepu vijećnike. Ovo je odmazda prema opoziciji jer smo se zajednički usudili da djelujemo protiv SDP-a i gradonačelnika i tražimo od njih djelovanje u cilju zaštite interesa građana, posebno po osnovu problema zaštite od zagađenja zraka i namjenskog trošenja novčanih sredstava koja su namijenjena shodno zakonu o utrošku sredstava iz rada TE Tuzla", istakao je Ajanović.

Cjenovnik za izgovorene riječi

On je potcrtao da će pravilnik i kodeks biti "oružje" parlamentarne većine protiv svih onih koji od vijećnika pokušaju reći nešto što njima ne odgovara.

"Mi ćemo biti kažnjavani i javno prozivani. Opozicija, niti će moći učestvovati na sjednicama Etičkog odbora na način da se suprotstavi odlukama koje će biti pripremljene, niti će moći bilo kako djelovati. Očito ćemo imati propisano šta i kako smijemo reći, ili imati nekakav cjenovnik za svaku izgovorenu riječ. Što se nas tiče, u startu mi prihvatamo, neka nam novac odmah skidaju s paušala. Ja neću dozvoliti da me ušutkaju, niti ću pognuti glavu po bilo koju cijenu", zaključio je Ajanović.

Kasumović je na kraju poručio da, ukoliko se izmijenjeni pravilnik i kodeks usvoje u postojećim okvirima te ukoliko se ograniči sloboda govora u Gradskom vijeću Tuzle, Klub vijećnika SBB-a će donijeti odluku da li će prisustvovati sjednicama ili će jednostavno odstupiti sve dok više instance ne riješe ovo pitanje.