Duge procedure
334

Etički kodeks na fakultetima u BiH: Profesore prijavljuju, ali prolaze bez kazne

Piše: Dž. Č.
Fakultet političkih nauka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fakultet političkih nauka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Članovi akademske zajednice u našoj zemlji u rijetkim slučajevima trpe sankcije i kazne nakon što budu prijavljeni za kršenje pravila lijepog ponašanja koja su im propisana etičkim kodeksima. Postupci utvrđivanja povrede kodeksa traju predugo, a skoro u svakom slučaju okrivljeni prođu nekažnjeno.

Etički kodeksi visokoškolskih ustanova u našoj zemlji sadrže moralna načela i načela profesionalne etike kojima se u svom javnom i profesionalnom djelovanju trebaju voditi nastavnici, naučnici, umjetnici i svi zaposlenici univerziteta i njihovih organizacionih jedinica.

Pojedini univerziteti u Bosni i Hercegovini već godinama imaju etičke kodekse, dok su neki tek u posljednjih godinu ili dvije formirali svoje pravilnike. Sve prijave kršenja kodeksa zaprimaju etički odbori, a etički savjeti tumače kodekse te usmjeravaju univerzitete na unapređenja etičkih standarda.

Mali broj prijava

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili iz nekoliko univerziteta, članove akademske zajednice nerijetko prijavljuju zbog kršenja propisanih pravila ponašanja. Međutim, skoro svaki slučaj završi bez kazni i sankcija. Ovakva situacija najčešća je na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) koji čini 25 fakulteta i akademija te pet instituta.

"Na 25 organizacionih jedinica u 2017., kao ni u proteklih pet godina, nije bilo sankcionisanja uposlenika zbog kršenja Etičkog kodeksa", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Kako saznajemo, od 2013. do danas, jedan profesor s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu prijavljen je zbog kršenja Etičkog kodeksa. Međutim, Etički odbor Elektrotehničkog fakulteta nakon provedenog postupka nije utvrdio da je u ovom slučaju postojalo kršenje Kodeksa.

Također, na sarajevskom Fakultetu islamskih nauka u proteklih pet godina zabilježena je jedna prijava, ali nijedna osoba nije sankcionisana zbog kršenja Etičkog kodeksa.

"Dva profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu prijavljena su u 2016. zbog kršenja moralnih i profesionalnih načela. Etički komitet još nije dao svoje mišljenje u ova dva slučaja", dodaju iz UNSA.

Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u glavnom gradu BiH 2015. je evidentirana jedna prijava zbog narušavanja Etičkog kodeksa, ali nije bilo izrečenih sankcija.

Dok su članovi akademske zajednice u Sarajevu prolazili nekažnjeno, Univerzitet u Bihaću (UNBI) još nije donio odluku o kršenju Etičkog kodeksa u pet slučajeva, koliko je zaprimio prijava u protekle dvije godine.

"Etički komitet Univerziteta u Bihaću nije okončao postupke koji su pokrenuti radi utvrđivanja povrede Etičkog kodeksa, odnosno u toku su postupci po žalbama", kratko nam je odgovorio rektor UNBI-a Fadil Islamović.

Za razliku od Sarajeva i Bihaća, Univerzitet u Tuzli (UNTZ) kaznio je dosad dva zaposlenika, a izrečene su im lična opomena i dvije javne opomene koje još nisu pravosnažne. Inače, Etički komitet UNTZ-a u proteklih pet godina zaprimio je deset prijava kršenja Kodeksa nastavničke etike, od čega je samo u 2017. bilo šest prijava.

"Zaposlenik kojem je izrečena lična opomena učinio je povredu iz člana 4. Kodeksa, u kojem je navedeno da u ophođenju s kolegama, saradnicima i studentima treba biti ljubazan, korektan i tolerantan, pridržavajući se načela naučne istine i kritičnosti. Zaposlenik kojem je izrečena javna opomena učinio je povrede Kodeksa koje se tiču ugleda i dostojanstva Univerziteta, ophođenja s kolegama, saradnicima i studentima i obaveze nastavnika da dosljedno provodi načela Kodeksa u interesu ugleda Univerziteta, svog ugleda i dostojanstva, ugleda i dostojanstva studenata i svih ostalih osoba s kojima sarađuju te u interesu profesije i poslova koji obavlja", kazala nam je Dževdeta Mujović-Mujkić, šefica kabineta rektora UNTZ-a.

Senat banjalučkog Univerziteta usvojio je Kodeks profesionalne etike tek polovinom prošle godine. Do septembra 2017. registrovali su tri prijave kršenja Kodeksa, ali nije bilo sankcionisanja profesora, studenata ili drugih uposlenika UNIBL-a.

"Kodeks se primjenjuje u profesionalnom i javnom djelovanju svih članova akademske zajednice Univerziteta, i to nastavnog, naučnoistraživakog i umjetničkog osoblja, studenata i administrativnog osoblja Univerziteta. Načela Kodeksa primjenjuju se na odgovarajući način i na druge osobe koja nisu članovi akademske zajednice Univerziteta, ali učestvuju u radu i djelovanju Univerziteta, pod uslovom da se ponašanje i djelovanje tih lica može direktno povezati sa Univerzitetom", pojasnili su nam iz UNIBL-a.

Studenti različitih mišljenja

Pitali smo i studente smatraju li da njihovi profesori poštuju Etički kodeks.

"Svi profesori s mog odsjeka s kojima sam imala priliku sarađivati poštuju pravila lijepog ponašanja, kako među kolegama, tako i sa studentima. Također, svi se oblače u skladu s pravilima", kazala nam je Amina Šatrović, studentica Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

S njom se složio i njen kolega Arijan Jasika koji ističe da je Etički kodeks jasan većini profesora.

"Smatram da apsolutno poštuju pravila lijepog ponašanja i oblačenja. Postoji nekoliko izuzetaka koji imaju kompleks više vrijednosti. Iako poštuju pravila, uvijek daju studentima do znanja da su oni ipak autoritet", dodao je Jasika.

Dok jedni nemaju nijednu optužbu protiv profesora, drugi studenti su nam se požalili na razne neugodne situacije na fakultetima. U želji da ostanu anonimni, vjerovatno u strahu da njihove izjave ne utječu na ocjene u indeksima, govore nam da je neljubaznost i isfrustriranost profesora veliki problem brojnih visokoškolskih ustanova. Ipak, sva koplja ne lome se na profesorima. Neprimjereno oblačenje studentica još jedan je problem na fakultetima.

Na kraju, samo se rijetki članovi akademske zajednice odluče prijaviti kršenje pravila. Mnogi ne znaju ni na koja vrata bi pokucali, a sudeći prema odgovorima iz bh. univerziteta, dugotrajne procedure sprečavaju ih da naprave bilo kakav korak i prijave kršenja etičkog kodeksa.