Promjene zakona
683

ESV Sarajevo: Nezaposleni neće biti na birou do kraja života, ukida se zdravstveno

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na biroima za zapošljavanje više neće biti osobe koje ne traže posao, odbijaju posao ili ne žele uraditi dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Prema navodima Ekonomsko-socijalnog vijeća, biro više neće biti ustanova koja će omogućavati zdravstveno osiguranje nezaposlenim osobama.

Kako su kazali iz ESV-a KS, zakonom se treba urediti da osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih ne mogu biti tu do kraja života, odbijati poslove, a raditi nacrno.

"Mi smo pripremili određene primjedbe i sugestije za ovaj zakon. Najvažnije je da Služba za zapošljavanje bude posrednik između poslodavaca i nezaposlenih. Insistiramo na tome da Služba zapošljvanja KS nije socijalna služba već da se koristi za pronalazak posla. Na evidenciji je više od 950 vozača, a mi mjesecima tražimo vozno osoblje i ne možemo dobiti nijednog vozača. U Službi se nalaze osobe koje i ne traže posao, a možda odavno rade negdje dok mi porezni obveznici izdvajamo novac za njihovu brigu", rekao je potpredsjednik ESVKS Safudin Čengić.

Safudin Čengić i Amela Dautbegović (Foto: D.S./Klix.ba)
Safudin Čengić i Amela Dautbegović (Foto: D.S./Klix.ba)

Istakao je kako se poslodavci nadaju da će na birou biti osobe koje nemaju posla i aktivno ga traže te su spremne na doedukaciju i prekvalifikaciju, a kako bi rasteretili budžete i taj novac iskoristili u druge svrhe, a ne finansiranje osoba koje ne žele posao.

Također, članovi ESVKS kazali su uoči današnje sjednice da će nastojati da se iz Službe za zapošljavanje isključi zdravstvena zaštita jer smatraju da tu obavezu trebaju preuzeti druge organizacije.

Foto: D.S./Klix.ba
Foto: D.S./Klix.ba

Predsjednica Amela Dautbegović kazala je kako će biti održana tematska sjednica na kojoj će poslodavci iznijeti svoje prijedloge i kada usaglase Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju uputit će ga Vladi i Skupštini KS. Istakla je kako će se to dogoditi vrlo brzo.

"Ovim izmjenama predviđeno je da članove Upravnog odbora Službe za zapošljavanja čine i po jedan predstavnik sindikata i poslodavaca koji će učestvovati u radu službe i nadzoru rada direktora službe te učestvovati u izradi kvalitetnih mjera zapošljavanja. Realni sektor je veoma važan i Služba ne treba biti sama sebi cilj već moramo pomoći i jačati realni sektor i čuti njihove zahtjeve", kazala je Dautbegović, dodavši kako je ovo predviđeno konvencijama koje je BiH ratificirala, a koje su iznad zakona.

Na današnjoj sjednici će biti razmatran Nacrt zakona o udžbenicima u KS, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o komunalnim djelatnostima i informacija resornog ministarstva rada o kolektivnim ugovorima koje je Vlada KS zaključila do danas.