BiH
1

Esper Larsen: Bh. političari moraju raditi na jačanju položaja žena

FENA
Anne-Marie Esper Larsen
Anne-Marie Esper Larsen
Anne-Marie Esper Larsen je nova predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH - UN Women u BiH, koja provodi aktivnosti na unapređenju položaja žena.

Tokom protekle dvije sedmice, koliko je na funkciji predstavnice UN Women u BiH, njen rad se fokusira na područje mira i sigurnosti, na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 1325, te na eliminaciju nasilja nad ženama.

"Osim toga, u budućnosti će biti važno da se fokusiramo na ekonomsko osnaživanje žena. Pri tome, UN organizacije kao i slične ovise o novčanim sredstvima, koja im stoje na raspolaganju. BiH više ne spada u zemlje s niskim primanjima, tako da pravi izazov predstavlja osiguravanje sredstva za finansiranje aktivnosti", rekla je Esper Larsen u razgovoru za Fenu.

Zbog toga je, ističe, Agenciji Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH važno da u narednom periodu izgradi kapacitete domaćih aktera da bi mogli preuzeti aktivnosti koje se odnose na jačanje položaja žena u BiH.

Na upit koju obavezu BiH ima kao potpisnica Rezolucije UN-a 1325, odgovara da je to implementacija ove rezolucije, koja omogućava da se na najefikasniji način iskoriste postojeći kapaciteti da bi se ispoštovale međunarodne obaveze i osigurao viši nivo zaštite žena.

U tom cilju, ove sedmice su predstavnici Koordinacionog odbora za praćenje provedbe Akcionog plana za implementaciju UN-ove Rezolucije 1325 u BiH za period 2014. -2017. i 13 nevladinih organizacija u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju.

To je prvi put da se uspostavlja model kontinuirane i održive koordinacije između predstavnika civilnog društva i institucija vlasti u BiH.

"Dakle, UN Women može dati savjete i pomoći pri implementaciji Rezolucije UN-a 1325, ali je na akterima iz BiH sama implementacija ove rezolucije. U tom smislu zaista kvalitetan posao radi direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, kao i dva entitetska gender centra i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima", rekla je Esper Larsen.

Po njenom mišljenju važno je da se "ovo pitanje inkorporira u sve aspekte društva, zato što ovo nije nešto što mogu same agencije implementirati".

Memorandum o razumijevanju je, navodi, upravo potvrda spremnosti da se ovo prenese na razinu zajednice i cjelokupnog društva.

Odgovarajući na pitanje koliki je nivo zaštite žene od rata do danas u BiH, smatra da u toj oblasti ima još mogućnosti za unapređenje u BiH, ali također tvrdi da u BiH postoje stvari koje proizilaze iz prošlih događaja s kojima se nadležni moraju pozabaviti.

"Prvenstveno mislim na seksulano nasilje do kojeg je došlo tokom rata. Općenito, za sigurnost žena je pravovremeno procesuiranje ovakvih slučajeva od velike važnosti, koje se treba unaprijediti", kazala je Esper Larsen.

Komentirajući u kojoj su mjeri zaslužne žene i koliko participiraju u općem razvoju čovječanstva naglašava da "što su u većoj mjeri žene uključene u politički i ekonomski život i u mirovne procese, rezultati tih procesa postaju sve održiviji".

"To znači da jednostavno ne možemo pustiti pola čovječanstva, kojeg predstavljaju žene, da bude isključeno iz svih ekonomskih, političkih i mirovnih procesa. Žene predstavljaju ogromnu snagu u pogledu razvoja, odnosno superpotencijal", smatra Esper Larsen.

Prema tome, ističe činjenicu da se ulaganjem u žene zapravo ulaže u cijeli razvoj društva.

Iskustva pokazuju da one zemlje u kojima su žene u najravnopravnijem položaju u ekonomskim aspektima da su to i ekonomski najrazvijenije zemlje svijeta.

"Istovremeno, zemlje u kojima su žene maksimalno uključene u politički život i političke strukture imaju i najrazvijenije demokracije. Također, tu se može povući paralela s procesima vezanim za uspostavljanje i održavanje mira, jer ukoliko žene učestvuju u tim procesima sam mir postaje održiviji", zaključila je u razgovoru za Fenu Anne-Marie Esper Larsen, nova predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u BiH - UN Women u BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u julu 2010. godine osnovala UN Women, agenciju posvećenu ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena. Kao globalni predvodnik u oblasti pitanja koja se tiču žena i djevojčica, agencija UN Women je osnovana radi ubrzanog postizanja napretka o pitanju ispunjavanja njihovih potreba širom svijeta.