Poruke NB-a
63

Esencijalna lista pacijentima u TK nudi stare lijekove koji nisu dovoljno efikasni

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Esencijalna lista lijekova koja je usvojena na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona (TK) sa sobom nosi određene manjkavosti, smatraju u Nezavisnom bloku TK. Svoj stav opravdavaju činjenicom da esencijalna lista na kojoj se nalazi 1.141 lijek, u cijelosti ne prati odgovarajuće smjernice, produžava način liječenja pacijenata, kao i da dodatno finansijski opterećuje Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

Iz Nezavisnog bloka TK navode i da nadležna komisija koja je bila zadužena za kreiranje esencijalne liste nije u potpunosti kompetentna, s obzrom na to da je čine predstavnik Ministarstva zdravstva TK te specijalisti iz oblasti otorinolaringologije i ginekologije.

Smatraju da bi cijeli set stručnjaka, iz svih grana medicine trebao biti uključen u njeno kreiranje, kako bi se u konačnici postigla veća efikasnost po zdravlje pacijenata te kako se bespotrebno ne bi stvarali finansijski poblemi Zavodu zdravstvenog osiguranja TK.

Specijalista interne medicine, koordinator u Nezavisnom bloku TK i poslanik u Skupštini TK dr. Mirsad Selimović smatra da poseban problem predstavlja činjenica da se na esencijalnoj listi u TK u ovom trenutku nalaze lijekovi koji su bili aktuelni npr. 2008. godine, a njihova učinkovitost danas nija ista.

Niko ne rješava problem

Kako navodi, tom problematikom se niko nije bavio, jer u komisiji koja kreira esencijalne liste sjede samo tri osobe koje su na kraju donijele kompletne smjernice za lijekove u TK.

"Ko od svih nas želi stari lijek? Npr. vi sada meni dođete na pregled i ja vam kažem da imate lijek koji na listi košta tri marke i dobit ćete ga besplatno, a od njega će vam biti lakše 50 posto. Pored toga imate lijek od kojeg ćete ozdraviti 100 posto i on je na listi sa sufinansiranjem od 20 posto, ili se možda čak i ne nalazi nikako na njoj. Ako uzmete stari lijek, pored spomenutih 50 posto on izaziva i negativne efekte", navodi Selimović.

On upozorava da se zapravo kreiranom esencijalnom listom ljekari, uslovno rečeno, tjeraju da pacijentima pišu stare lijekove koji su nastali prije nekoliko desetina godina, a nove lijekove nemaju mogućnost upotrebljavati, s obzirom da smjernice za njih nisu kreirane.

Stari lijekovi kao kompenzacija

"Mi u velikim količinama pišemo stare lijekove, kako bi ljudima kompenzovali određene doze, a nove lijekove koji su nam na dohvat ruke i koji se koriste u regiji ne možemo prepisivati, jer ih ovdje nikako ni nema", navodi Selimović.

Iz Nezavisnog bloka kažu i kako je u novoj esencijalnoj listi izostao profesionalni pristup, kako u donošenju doktorinarnih smjernica, tako i u zadržavanju ranijih standarda za liječenje pacijenata, a koji su prevaziđeni novim naučnim dostignućima i uputama te nisu uvršetni u nove pristupe liječenja zbog nepoznavanja istih.

To se prvenstveno odnosi na indikacije za određena oboljenja, dužinu potrebne terapije, kao i ovlaštenja određenim specijalistima i subspecijalistima za prepisivanje lijekova.

"Nismo zadovoljni predloženom listom, jer se do kraja nije dovoljno konsultovala struka za doktrinarne pristupe, tako da i dalje imamo na mnogim mjestima stare smjernice za proces i dužinu liječenja mnogih bolesti, a zadržana su i ovlaštenja nekim ljekarima u smislu da samo oni mogu prepisivati lijek, što ne bi smjelo biti opravdano", naveo je Selimović.

Iz Nezavisnog bloka kažu da su ranije manjkavosti utjecale i na potrošnju Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako za pružanje daleko većeg broja nepotrebnih usluga, tako i za troškove esencijalne liste koji su unazad tri godine povećani za blizu osam miliona KM, dok je broj stanovnika u ovom kantonu smanjen za blizu 25.000.

S druge strane, iz Nezavisnog bloka TK kažu i da nova esencijalna lista sa sobom nosi i određene pozitivne pomake, a na koje se ukazivalo proteklih godina.

Pa tako, pacijenti će, između ostalog, u narednom periodu moći dobijati terapiju inzulinom bez hospitalizacije u bolnici, a drugi lijekovi će biti jednostavnije prepisivani od specijalista domova zdravlja, što dosad nije bio slučaj.