Raduje se izborima
319

Escobarova poruka političarima: Neće biti rata u BiH, suzdržite se od dizanja tenzija

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je održao online briefing za novinare o tenzijama koje se dešavaju u našem regionu s fokusom na sukob Beograda i Prištine. Upitan je i za Christiana Schmidta, odnosno za "prebrojavanje" Bakira Izetbegovića.

"Želim da ponovim da za Vladu Sjedinjenih Država Zapadni Balkan ostaje mjesto ogromnih mogućnosti, dinamičan i važan dio svijeta, i dio na koji računamo kao mjesto gdje gradimo važna partnerstva", rekao je on na početku uvodnog obraćanja novinarima.

Zatim se dotaknuo ruske agresije na Ukrajinu i uloge NATO-a u tom sukobu naglasivši da su se u osudi pridružile i zemlje Zapadnog Balkana.

"Na Zapadnom Balkanu rekao bih da su sve zemlje glasale u koordinaciji sa SAD-om i Evropskom unijom na svim međunarodnim forumima, sve zemlje Zapadnog Balkana su na svoj način doprinijele humanitarnoj situaciji u Ukrajini. A ono što smo vidjeli u proteklih nekoliko mjeseci je da smo vidjeli kako obje te organizacije, odnosno NATO i Evropska unija, jačaju, nastavljaju jačati kroz proširenje. Imat ćemo dvije nove članice NATO-a i želim da čestitam Albaniji i Sjevernoj Makedoniji što su preduzele važne korake neophodne za jačanje njihove kandidature za Evropsku uniju. Dakle, proširenje je dio odgovora na ovu agresiju", rekao je.

Na pitanje novinara o tome da li je Rusija uzrok onoga što se događa na Zapadnom Balkanu, posebno na sjeveru Kosova, Escobar je odgovorio da je "ono što se dešava na Balkanu rezultat faktora koji se dešavaju na Balkanu".

"Sada Rusija zaista pokušava da igra ulogu, ali ta uloga nije toliko važna koliko destabilizirajući faktor nekih političara i nekih aktera koji djeluju unutar samog Zapadnog Balkana", rekao je Escobar.

Zatim je upitan o OHR-u i podršci visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Escobar je istaknuo podršku Schmidtu kazavši da stalno zajedno rade na ostvarivanju veće stabilnosti i mogućnosti za integraciju.

"Što se tiče nedavne odluke o nametanju promjena u izbornom procesu, podržavamo ih. Te promjene će eliminirati govor mržnje, regulisati korištenje javnih resursa i stvoriti određenu transparentnost u procesu. Međutim, sa čime se ne slažem, ne slažem se sa nekim od retorika koje su neke političke stranke iznijele kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokratije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani. I zato odbijamo bilo kakvu vrstu spominjanja sukoba, rata", rekao je Escobar.

Nakon toga je jasno naglasio da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, a odgovorio je i na pitanje o retorici Bakira Izetbegovića, odnosno "prebrojavanju".

"Moram još jednom ponoviti da neće biti rata u Bosni i Hercegovini. Međunarodna zajednica je jedinstvena u osiguravanju sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. I zato ohrabrujem lidere političkih stranaka sa svih strana da se uzdrže od komentara koji podižu tenzije u zemlji", poručio je.

Na kraju je dao završne riječi prilikom čega je još jednom pomenuo BiH navodeći kako se raduje "slobodnim i poštenim i otvorenim izborima i formiranju vlasti nakon toga".