Sjednica Predsjedništva SDP BiH
5

Esad Zgodić predsjednik Odbora za proučavanje i razvoj civilnog društva

Klix.ba
U Tuzli je danas održana 72. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

Predsjedništvo SDP-a je raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji i izvještaju Glavnog izbornog štaba o provedenim predizbornim aktivnostima za Općinske izbore 2012.

Prema tom izvještaju svi uslovi su ispunjeni za izlazak SDP-a na izbore u nedjelju 7. oktobra, saopćeno je iz ove stranke.

"Na odlično posjećenim predizbornim skupovima u cijeloj Bosni i Hercegovini građani su bezrezervno podržali Strategiju SDP-a i uvjerili se da SDP nije davao lažna obećanja, već je glasačima dokazao da će ostati na putu kontinuiteta i dosljednosti.

To znači da će građani u velikom broju dati povjerenje SDP-u na lokalnim izborima i podržati strategiju s kojom su započete značajne promjene na polju ekonomije, pravde, zdravstva, obrazovanja i socijalne politike. SDP-ova strategija o pametnom, održivom i integrirajućem razvoju lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini upravo se oslanja na taj program i kao takva državu vodi naprijed", stav je Predsjedništva SDP-a BiH.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je donijelo Odluku o formiranju odbora za proučavanje i razvoj civilnog društva i socijaldemokratije. Odbor će raditi na uspostavljanju i razvoju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva. Uključivat će se u proces izrade javnih politika na svim nivoima vlasti. Organizovat će okrugle stolove, radionice sa predstavnicima SDP-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Rad odbora će omogućiti efikasniji model za konsultacije o najvažnijim reformskim pitanjima kroz rasprave o političkim pitanjima, programu i strategiji djelovanja SDP-a BiH.

Za predsjednika odbora za proučavanje i razvoj civilnog društva i socijaldemokratije imenovan je prof. dr. Esad Zgodić.