Utvrditi činjenice
127

Ermin Kuka: Radovan Karadžić treba biti osuđen i za genocid u sedam općina

Piše: E. A.
Ermin Kuka
Ermin Kuka
Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću pred Vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu predstavlja značajan događaj za preživjele žrtve zločina, ali i za nauku i praksu međunarodnog prava, smatra Ermin Kuka, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

U izjavi za Klix.ba Kuka ističe da će drugostepena presuda utjecati i na pravilno razumijevanje definicije genocida i dokazivanje namjere za genocid (mens rea), ali i na buduće odnose u BiH, kao i regionu zbog činjenice da je riječ o osobi koja predstavlja personifikaciju zla, zločinâ i genocida počinjenog na teritoriji RBiH u vrijeme oružane agresije 1992.-1995. godine.

On je rekao da Karadžić, osim za u Srebrenicu, treba biti proglašen krivim i za genocid u općinama Bratunac, Foča, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik

"Radovan Karadžić je inspirisao i bio vođa projekta koji je razultirao počinjenjem najtežih i najmonstruoznijih zločina, uključujući i zločin genocida u svim okupiranim mjestima i gradovima pod opsadom, na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Cilj tog i takvog genocidnog projekta, ideologije i politike je bio da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s područja RBIH, za koja su bosanski Srbi smatrali da polažu isključivo pravo", kaže Kuka.

On podsjeća da se postupak protiv Radovana Karadžića vodi još od 25. jula 1995. godine, kada je podignuta prva zajednička optužnica protiv Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića (postupci su odvojeni 2000. godine), ali i da izricanje drugostepene presude nakon više od 23 godine, pokazuje i dokazuje složenost i kompleksnost samog predmeta te monstruoznost i karakter počinjenih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

"Očekivati je da će se Vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu voditi isključivo činjenicama i dokazima te temeljem toga, donijeti pravomoćnu presudu kojom će Radovan Karadžić biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Također, imajući u vidu razmjere, obim i karakteristike planiranih, sistematskih, organiziranih i izvršenih zločina u sedam općina, za koje je prvestepenom presudom oslobođen optužbi za genocid, očekivati je da će, pored odgovornosti za genocid u Srebrenici, biti proglašen krivim i za genocid u općinama Bratunac, Foča, Prijedor, Ključ, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. To bi, u konačnici, značilo potpunu pobjedu prava i pravde, ali i poslalo jasnu poruku svima onima koji negiraju zločine, glorificiraju i slave zločince, da je pravda, iako spora, ipak dostižna", smatra Ermin Kuka.