BiH
0

Ergela Vučijak u katastrofalnom stanju, konji bez hrane i vakcina

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nebriga nadležnih struktura i neriješeni imovinski problemi doveli su prnjavorsku ergelu lipicanera "Vučijak", jedinu u BiH, u tešku situaciji, a konje ostavili bez hrane.

Zbog nedostatka materijalnih sredstava ergela nema ni osnovnih sredstava za zaštitu životinja, vakcina i protivparazitnih sredstava.

Članica konjičkog kluba "Vučijak" iz Prnjavora Snježana Davičević - Kokanović podsjeća da je taj klub pokrenuo akciju prikupljanja hrane za lipicanere te da je ta inicijativa odjeknula i van granica BiH i da podrška stiže iz mnogih država.

"Konji nisu jeli zob posljednjih 10 do 15 dana, a suždrebne kobile zob nisu dobile čak tri dana, što je bio povod da pokrenemo akciju za prikupljanje hrane", kaže Davičević.

Vlada RS-a, iako je prošlo gotovo godinu i po dana otkako je na usmenom javnom nadmetanju kupila ergelu, još nije ušla u posjed.

Da je situacija više nego zabrinjavajuća konstatirali su danas predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Svjetskog udruženja uzgajivača lipicanera ( LIF ) iz Beča i Veterinarskog fakulteta iz Beča, koji su posjetili ergelu lipicanera "Vučijak" kod Prnjavora.

LIF je osigurao određenu pomoć za ergelu, jer je stanje na ergeli gotovo katastrofalno, upozorili su tokom posjete i naglasili da je takvo stanje nedopustivo.

Predsjednik Komisije za zaštitu lipicanera pri LIF-i Tomas Dromel najavio je da se, osim nedavno uplaćenih 1.300 eura pomoći, može da očekuje još oko 2.500 eura za ovu ergelu.

Savjetnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Miljan Erbez rekao je da resorno ministarstvo ima planove za revitalizaciju trenutne situacije, ali da zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa još nije u mogućnosti da direktno pomogne.

Erbez je naglasio da je Vlada spremna da značajno investira i primi radnike u stalni radni odnos, ali kada budu riješena ova, kao i neka zakonska pitanja o statusu ergele.

Za sve to je ipak potrebno dosta vremena, a za izvlačenje ergele iz potpunog propadanja i stanja u kojem se nalaze lipicaneri – nema puno vremena.

Ovaj problem nije od jučer, jer je i u proteklim godinama prnjavorska ergela bila u teškom stanju, nije bilo dovoljno hrane za konje, štale su propadale, radnici bili bez plaća...

Prije nekoliko godina "Vučijak" je prodat prnjavorskom biznismenu Petru Dušaniću.

Nakon problema u ergeli, Vlada RS-a na čijem čelu je tada bio Dragan Mikerević odlučila je da od Dušanića kupi ergelu, ali nedugo nakon toga, ponovo Vlada, kao većinski vlasnik odlučuje da "Vučijak" ode u stečaj.

Na kraju je kupuje Vlada Milorada Dodika prošle godine, ali do danas nije ušla u posjed.