Na IUS-u
16

Erdoganova posjeta BiH okončana tako što mu je dodijeljen počasni doktorat

Piše: Er. M.
Foto: IUS
Foto: IUS
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan napustio je BiH nakon što mu je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) dodijeljen počasni doktorat.

Turskom predsjedniku je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) dodijeljen počasni doktorat, a IUS se na ovaj korak odlučio zbog Erdoganovog doprinosa IUS-u, BiH kao i ulozi u međunarodnoj politici.

Inače, na Erdoganovu inicijativu Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) osnovala je IUS koji ima za cilj razviti bratske odnose između naše zemlje i Turske kao i doprinijeti razvoju BiH.

Erdogan je na IUS stigao u pratnji svoje supruge Emine Erdogan, predstavnika delegacije Republike Turske, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije Izetbegović.

Povodom dobijanja počasnog doktorata, predsjednik Republike Turske ukratko se obratio uvaženim gostima, profesorima i studentima. On je rekao.

”Veliko mi je zadovoljstvo da sam ovdje sa vama, posebno ovim povodom. Trudit ću se da počasno nosim titulu koju ste mi danas dodjelili. U vremenu u kojem živimo imamo potrebu za mladim liderima koji moraju imati široko obrazovanje. Bosna i Hercegovina upravo ima potrebu za takvim mladim ljudima kojima je budućnost ostavljena u amanet. Upravo sa ovom idejom stipendiramo studente koji, izučavajući različite nauke, svojim znanjem jačaju svoju zemlju. Danas mi je posebno drago da sam ugošćen pod krovom Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) koja daje najbolje plodove vizije za obrazovanje mladih ljudi. SEDEF nudi obrazovanje na svim nivoima od osnovnog, srednjeg do visokog obrazovanja. Mladim ljudima poručujem - nemojte se zadovoljiti klasičnim obrazovanjem koje stičete na fakultetima. Neka vaša djela budu divovska ali za njih radite kao mravi", poručioje Erdogan.

Prije preuzimanja počasnog doktora turski predsjednik održao je predizborni skup u Olimpijskoj dvorani Zetri, a na kojem se obratio državljanima Turske koji žive u zemljama na prostoru Evrope.

On je iz glavnog grada BiH kritikovao vlade evropskih zemalja poručujući kako su danas, za razliku od BiH, pale na ispitu iz demokratije. Upečatljiv govor je imao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je u emotivnom izlaganju poručio Turcima "da imaju čovjeka kojeg je Bog poslao i da mu je ime Erdogan".

Svjetski mediji također su pratili današnje obraćanje Erdogana na predizbornom skupu AK partije u Sarajevu. Pažnju svjetskih javnosti privukla je činjenica da su brojne evropske zemlje zabranile turskim političarima da ne teritoriji njihovih zemalja održavaju predizborne skupove pravdajući to "zabrinutošću zbog javnog reda".