A usvojili deklaraciju
1.1k

Erdoganova partija odbacila prijedlog zakona o priznavanju genocida u Srebrenici

M. G.
Erdogan se obraća članovima AKP-a (Foto: EPA-EFE)
Erdogan se obraća članovima AKP-a (Foto: EPA-EFE)
Vladajuća Stranka pravde i razvoja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana (AKP) i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta (MHP) odbacili su danas parlamentarni prijedlog glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) da se genocid u Srebrenici iz 1995. godine okarakteriše kao genocid.

Odbijanje je izazvalo žustru raspravu u turskom parlamentu, a aktivisti za ljudska prava smatraju da je jedan od mogućih razloga za ovakvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom.

Stranka CHP, takođe je predložila da se 11. juli proglasi danom sjećanja ali je prijedlog odbila vladajuća koalicija koja ima većinu u parlamentu.

"Ne mogu shvatiti kako su i zašto odbili ovaj prijedlog zakona", rekao je Omer Faruk Gergerlioglu, visoki turski aktivista za ljudska prava i zastupnik iz prokurdske Stranke zelene ljevice, ocijenivši da je to skandalozno.

Gergerlioglu je rekao da vjeruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća alijansa odbacila prijedlog zakona. "Prvo, oni ne žele ulaziti u raspravu o genocidu jer ne žele pogoršati odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj prijedlog zakona jer ga je glavna opozicijska stranka CHP donijela u parlament. Treće, boje se njegovih efekata zbog rasprave o jermenskom genocidu", rekao je Gergerlioglu.

Istovremeno, Velika narodna skupština Turske objavila je jučer zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.

"Iskreno dijelimo neopisivu bol ubijenih u progonu kakav u Evropi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata", navodi se u deklaraciji te se dodaje:

"Izražavamo iskreno saučešće ožalošćenim porodicama žrtava i našoj braći Bošnjacima povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najmračnijih stranica u ljudskoj historiji. Najveći zločin u ratu u BiH počinjen je u julu 1995. godine u gradu Srebrenici, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 819/1993 proglašen sigurnom zonom. Ovaj zločin je odlukom Međunarodnog suda pravde iz 26. februara 2007. godine kvalificiran kao genocid. Osim toga, u odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju navedeno je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid", navodi se u deklaraciji.