{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH koju mi je Alija dao u amanet

21.10.2017. u 18:38
2.266
385
Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH koju mi je Alija dao u amanet
2.266
Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH koju mi je Alija dao u amanet
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisjetio se na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i amaneta koji mu je ostavio.
Erdogan je ispričao da je Izetbegovića posjetio 18. oktobra 2003. godine u Sarajevu, samo dan prije smrti, kada mu je prvi predsjednik BiH kazao: "Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte".

Turski predsjednik zapitao se i kako sada da oni ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju.

"Naravno da to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. stoljeća pa na ovamo", kazao je Erdogan.

Posebno je istakao da ova poruka "velikog državnika i jednog od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća" nije bila samo izraz Izetbegovićeve ljubaznosti.

"Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao", rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: