{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić

D. Be./Klix.ba
22.10.2018. u 15:50
68
62
Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić
68
Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najutjecajniji je musliman na svijetu, objavio je Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja u jubilarnoj ediciji godišnjaka "500 najutjecajnijih mulismana za 2019. godinu".
Nakon turskog lidera na drugom mjestu je kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdul-Aziz al-Saud, a treće mjesto je pripalo kralju Jordana Abdullahu II Ibn Al-Husseinu.

U ediciji se navodi da je Erdogan 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Republike Turske, te da je drugi mandat dobio na izborima ove godine. Kao Erdgoanov doprinos Turskoj navodi se ekonomski rast, ustavne promjene i saradnja sa zemljama cijelog svijeta.

U ovogodišnjem izdanju se od utjecajnih ljudi iz Bosne i Hercegovine navodi prof. Enes Karić koji radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu čiji je fokus rada historija, tumačenje Kur'ana i metodologija tumačenja Kur'ana.

Među najutjecajnijim muslimana u svijetu je svrstan i bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

Oni su svrstani u kategoriju učenjaka i mislilaca koji su kao lideri dali značajan doprinos u proučavanju islama i muslimana.

U ediciji se pominje i ime aktuelnog reisu-uleme Huseina ef. Kavazovića za kojeg se kaže da mu je 2,5 miliona Bošnjaka muslimana primarna sfera rada, ali i Bošnjaci u dijaspori koji broje 1,5 miliona. Za Kavazovića navode da govori bosanski, engleski i arapski jezik.

Na listi utjecajnih muslimana koji dolaze iz BiH nalazi se i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna akademik Rusmir Mahmutćehajić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: