Mediji iz susjedne zemlje
52

Erdogan krajem mjeseca u posjeti Srbiji: Počinje gradnja autoputa Beograd-Sarajevo

Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan 29. augusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će predsjednik Aleksandar Vučić i šef turske države svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine, piše Tanjug, a prenosi Blic.rs.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopćeno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog vijeća za saradnju. Sljedeća sjednica tog vijeća mogla bi biti održžana tokom predstojeće posjete predsjednika Turske Srbiji.