|

Erdogan krajem mjeseca u posjeti Srbiji: Počinje gradnja autoputa Beograd-Sarajevo

Erdogan krajem mjeseca u posjeti Srbiji: Počinje gradnja autoputa Beograd-Sarajevo
52
Er. M.
15.8.2019. u 15:40
32
komentara
52

dijeljenja
Erdogan krajem mjeseca u posjeti Srbiji: Počinje gradnja autoputa Beograd-Sarajevo Foto: F. K./Klix.ba
Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan 29. augusta dolazi u posjetu Srbiji, u okviru koje će predsjednik Aleksandar Vučić i šef turske države svečano ozvaničiti početak radova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.
Prema nezvaničnim informacijama, tokom Erdoganove posjete trebalo bi da bude otvoren i početak radova na rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd-Sarajevo između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine, piše Tanjug, a prenosi Blic.rs.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd-Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Vučić i Erdogan razgovarali su krajem jula telefonom i konstatovali, kako je saopćeno, napredak političkog dijaloga, ali i ekonomske saradnje dvije zemlje. Saglasili su se i da se pokazala dobrom zajednička odluka o ustanovljavanju Visokog vijeća za saradnju. Sljedeća sjednica tog vijeća mogla bi biti održžana tokom predstojeće posjete predsjednika Turske Srbiji.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...