Predizborni skup
3k

Erdogan iz Sarajeva poslao poruku Evropi: Danas ste za razliku od BiH pali na ispitu demokratije

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se prisutnim na 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) u Olimpijskoj dvorani Zetri. On je iz Sarajeva poslao jasnu poruku vladama evropskih zemalja da su za razliku od BiH danas pale na ispitu iz demokratije.

Erdogan je kazao da u BiH donosi pozdrave 80 miliona građana Turske dodajući da je današnje gostoprimstvo BiH vrijedno svake pohvale. On se zahvalio svima koji učestvuju na 6. po redu Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD).

"Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije danas su pale na ispitu. A BiH danas je pokazala da je demokratska država", rekao je Erdogan.

Istakao je da je narod BiH ovim potezom i korakom pokazao da prijateljstvo i zajedništvo s narodom Turske i dalje traje te da će i dalje trajati. Prisjetio se sastanka s prvim predsjednikom Republike BiH Alijom Izetbegovića koji mu je "ostavio jedan zavjet".

"Rekao mi je: Erdogane, Vi se pobrinte za ovo područje. Mi BiH nikada nismo smatrali drugim područjem. Uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo", rekao je Erdogan.

On je dodao da je Turska uvijek imala historijske odnose sa zemljama Evrope. Kako kaže, mnogi Turci su otišli u zemlje Evrope zbog migracija kako bi ostvarili svoj san o budućnosti.

"Mi smo se nadali da će se oni vratiti jednog dana u Turskoj. Neki su se vratili, ali je većina ostala u zemljama Evrope. Braću u Evropi danas zovem Evropljanima", kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske rekao je da koliko god se neki trudili odvojiti Turke da u tome neće uspjeti. Prisutnim je kazao da evropski Turci imaju zadatak da obavezno uzmu državljanstvo države u kojoj žive, ali da ne gube prava u Turskoj.

"Čuvajte svoju vjeru i jezik. Ako to izgubite bit ćete izgubljeni. Učite svoju djecu maternjem jeziku. Imajte na umu da trebaju dobro znati i turski jezik, ali i njemački i engleski jezik. Naravno, ne možemo zanemariti ni bosanski jezik", rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao da narod mora imati pravo demokratskog glasa i da će ga imati i na 24. juna na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

"Uvijek smo podržavali rad naših nevladnih organizacija u Evropi. UETD je u tom smislu ostvario velike rezultate osiguravajući pomoć našim građanima. Trenutno se u našoj državi obrazuje preko četiri hiljade ljudi iz drugih država", dodao je Erdogan.

On je u Sarajevu kritikovao evropske zemlje ističući kako one pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj te da se takve stvari moraju osujetiti. Pozvao je dijasporu da bude aktivna u političkom životu država u kojim žive.

"Obraćam se svoj braći u Evropi, pravo je vrijeme za jedinstvo", rekao je Erdogan pri tome pitajuće prisutne hoće li biti "jedinstveni, jaki, braća i da li će se zalagati da dođu do onoga što zaslužuju u Evropi".

Predsjednik Republike Turske rekao je da su se Turci u bici na Dardanelima zajedno borili s Bošnjacima i da se mora ponovo postići takvo jednistvo.

"Glas koji se diže iz Sarajeva je nagovještaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znaš naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", rekao je Erdogan.

Prije Erdoanovog obraćanja prisutnim na predizbornom skupu obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je rekao da Turci "imaju čovjeka kojeg je Bog poslao i da mu je ime Erdogan".

U glavni grad BiH proteklih dana stigli su brojni državljani Republike Turske iz evropskim zemalja kako bi prisustvovali Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) koji je okarakterisan i kao predizborni skup AK partije.

Dvoranom su se vijorile zastave Republike Turske, a brojni učesnici na sebi imali su majice s turskim nacionalnim simbolima. Prisutni su pjevali pjesme o Erdoganu, mahali zastavama i uzvikivali "sultan Erdogan". Reporter Klix.ba javlja da je u nekoliko navrata odsvirana himna Republike Turske.

Organizator je ranije najavio kako će obraćanju Erdogana prisustvovati od 15 do 20 hiljada osoba. Brojni turski državljani danas su kritikovali zemlje Evropske unije koje su AK partiji ranije zabranile održavanje predizbornog skupa.