Srčane poruke
2.1k

Izetbegović euforično iz Zetre poručio Turcima: Bog vam je poslao Erdogana, podržite ga

Piše: S. H.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U sklopu Generalne skupštine Unije evropskih turskih demokrata (UETD) koja se danas održava u Zetri obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je svim Turcima poručio da im je Bog poslao Erdogana i da ga trebaju podržati.

"Drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske, dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu. Sudbina nam je bila slična. Pokušali su i Turke i Bošnjake da odvoje od njihove vjere, identiteta, historije i ponosa, ali kako kaže hadis Božijeg poslanika: 'Svakih sto godina Bog pošalje narodu čovjeka koji će mu vratiti vjeru. A kad ga pošalje onda mu i pomogne, a kad mu pomogne niko ne može da ga pobijedi'. Mi smo imali Aliju Izetbegovića i ne možete objasniti kako smo uopšte uspjeli da se odbranimo, to je samo Božija volja", kazao je Izetbegović, a potom nastavio.

"Danas ne možete objasniti kako Turska uspjeva da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe, na svojim granicama, sa milionima izbjeglica Turska ne da se nosi s tim, nego i dalje napreduje, zato što imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao, ime mu je Recep Tayyip Erdogan. A kad vam Bog takvog čovjeka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana, to su vaši glasovi, Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu", zaključio je Izetbegović.

Izetbegović je direktno pozvao tursku dijasporu da podrži Erdogana na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, koji se u Turskoj održavaju 24. juna.

Nakon govora Izetbegovića, više od 10.000 posjetilaca ovog skupa ovacijama je pozdravilo obraćanje predsjednika SDA.