BiH
0

Episkop Grigorije je novi predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća BiH

Piše: A. U.
Jakob Finci, Husein ef. Smajić, episkop Grigorije i kardinal Vinko Puljić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije novi je predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine (MRV BiH). Pored izbora novog predsjednika, na 66. skupštini MRV BiH usvojeni su i stavovi vijeća po pitanju pravne regulative o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Episkop Grigorije je mjesto predsjednika Skupštine MRV BiH preuzeo od kardinala Vinka Puljića. Osim njih, sjednici su prisustvovali i muftija sarajevski Husein ef. Smajić te Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Lokalne zajednice dužne su da poštuju vjerske norme i običaje

Kardinal Puljić osvrnuo se na rad MRV BiH u prošloj godini i susret sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, na kojem je MRV BiH izložilo prijedloge i zahtjeve za ured u kojem će moći redovno komunicirati sa državnim institucijama, a očekuju i proces denacionalizacije te rješenje penzionog i zdravstvenog osiguranja za vjerske službenike.

Puljić je objasnio i kako je Skupština MRV BiH usvojila stavove o pitanju pravne regulative o grobljima i pogrebnoj djelatnosti. "Prilikom donošenja propisa o grobljima i pogrebnoj djelatnosti mora se imati u vidu da je sahrana u načelu vjerski obred i davanje bilo kakve ovlasti jedinicama lokalne samouprave ili drugim državnim organima da odlučuju o uslovima i načinu sahrane te izgledu nadgrobnog spomenika, predstavlja kršenje prava na slobodu vjere", rekao je Puljić na konferenciji za medije.

MRV BiH predlaže da crkve i vjerske zajednice upravljaju i raspolažu grobljima koja su u njihovom vlasništvu i određuju uslove o osiguranju i definisanju izgleda grobnog mjesta, natpisa i izgleda nadgrobnog spomenika, kao i o načinu organizovanja sahrana i drugih vjerskih obreda. Crkve i vjerske zajednice su dužne poštovati sve sanitarno-tehničke propise u vezi s grobljima.

Jedinice lokalne zajednice koje upravljaju grobljima u njihovom vlasništvu dužne su poštovati vjerske norme i običaje prilikom svojih odluka.

MRV BiH poziva sve zakonodavne i druge nadležne organe u BiH da poštuju pravo na slobodu vjere, kako je to definisano u Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH i čl. 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Dok god postoji dobra volja vjerskih lidera, nismo na mrtvoj tački

Episkop Grigorije je, preuzevši dužnost predsjednika Skupštine MRV BiH, naveo kako je to odgovorna dužnost, jer vjerski službenici nose odgovornost za zajednicu koju predstavljaju.

"Podjele, rat i rane koje su nanesene ljudima su problem, a mi bismo trebali biti ljudi koji se najbolje ophode prema tim ranama. Zbog toga se prihvatam dužnosti, jer mislim da zajedno možemo doprinijeti zacjeljivanju tih rana. Zato smo ovdje i želimo zajedno pomoći ljudima. Kao i do sada, gledat ćemo da radimo u tu svrhu i gledamo u budućnost i vjerujemo da život ima šansu u BiH", rekao je episkop Grigorije na konferenciji za medije.

"Veliki problem su institucije, ali postoji dobra volja za rješenje problema. Dok god postoji dobra volja vjerskih lidera, nismo na mrtvoj tački", izjavio je episkop Grigorije za Klix.ba.

Problem restitucije imovine

Muftija sarajevski, ef. Smajić, naveo je kako Islamska zajednica snažno podržava rad MRV BiH, čiji su osnivač zajedno sa Pravoslavnom i Katoličkom crkvom te Jevrejskom zajednicom.

"Islamska zajednica će svoj rad usmjeriti ka povratu imovine vjerskim zajednicama kroz donošenje zakona o restituciji. Vjerske zajednice su potpisale ugovor sa državom da će osigurati vjerske službenike, ali su svi zadani rokovi prošli. Država momentalno nije u mogućnosti da to izvrši, ali mi imamo pravo na to", izjavio je ef. Smajić na konferenciji za medije.

Jakob Finci naveo je kako MRV BiH radi već 16 godina te, ako se usporedi sa drugim državnim organima, možda najbolje radi.

"Problem je restitucija imovine, koja još nije na pomolu. Mi ćemo imati sastanak sa Američkom ambasadom na kojem ćemo raspravljati o restituciji, budući da je i to jedno od važnih pitanja za priključenje Evropskoj uniji. U dosadašnjem radu, ove četiri vjerske institucije lako su nalazile zajednički jezik. Razlike nisu problem ako postoji dobra volja. Formiranjem odbora u svim većim mjestima pokušat ćemo to ozračje prenijeti na čitavu BiH", rekao je Finci.