Cijeli obred je snimljen
31

Episkop Atanasije sahranjen u Trebinju, ponovo se kršile epidemiološke mjere

Klix.ba
Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić koji je ranije preminuo usljed zaraze koronavirusom, sahranjen je danas na groblju manastira Tvrdoš.

Prethodno je ispred Sabornog hrama u Trebinju služena liturgija i opelo, a zatim je ulicama Trebinja ka manastiru Tvrdoš krenula i pogrebna povorka sa zemnim ostacima vladike Atanasija.

Opelo vladici u Trebinju je održano uz uobičajene pravoslavne obrede koji se u ovom trenutku sasvim sigurno kose sa epidemiološkim mjerama. Na videosnimku opela koji je objavio Ostrog TV studio vidi se da nije izostalo cjeljivanje kovčega, ikone i krsta, a upokojeni je za razliku od mitropolita Amfilohija ipak bio prekriven.

Screenshot
Screenshot

Sahrani su prisustvovali brojni građani (mahom bez maske i fizičke distance među njima), a u povorci ka mjestu sahranjivanja bili su i visoki zvaničnici Republike Srpske, Crne Gore, Srbije. Prisustvovali su Željka Cvijanović, Zdravko Krivokapić.

Okupljenih je bilo više nego što je to u ovom trenutku dozvoljeno.

Nakon što je preminuo mitropolit Amfilohije i velike sahrane koja je organizovana protivno epidemiološkim mjerama, cijeli svijet je gledao i šokirao se slikama iz Podgorice, a naročito ljubljenju upokojenog od koronavirusa.

Nakon toga pravoslavna crkva je zaprimila kritike, uslijedile su brojne smrti vladika usljed zaraženosti koronavirusom, a preminuo je čak i poglavar Srpske pravoslavne crkve. Naredne sahrane su održane uz veće poštivanje mjera nego ona prva, Amfilohijeva no i dalje prisutni ni na jednoj nisu uspjeli u potpunosti s epridržavati novih pravila koja su su nastale usljed pandemije koronavirusa.