Dalje pogoršavanje
123

Epidemiološka situacija u Sarajevu: Pojava velikog kašlja i morbila posljedica su nevakcinisanja djece

L. S.
Pojava velikog kašlja i morbila posljedica veoma niskog procenta vakcinisanosti djece (Foto: Klix.ba)
Pojava velikog kašlja i morbila posljedica veoma niskog procenta vakcinisanosti djece (Foto: Klix.ba)
Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo za portal Klix.ba potvrđeno je da epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ima tendenciju daljeg pogoršanja, a naročito je ugroženo zdravlje djece.
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Alma Bungur akcentirala je da je virus gripe laboratorijski potvrđen i registrovan u Kantonu Sarajevo te da pokazuje svoju visoku aktivnost.

Ističe da su istovremeno na području Kantona Sarajevo, kao i u zemljama okruženja, prisutni respiratorni sincicijalni virusi, virusi koji izazivaju oboljenje Covid-19 i još neki nespecifični virusi.

Zbog toga su iz Zavoda epidemiološku situaciju ocijenili veoma komplikovanom.

"Krajem prošle godine i početkom januara ove godine otkriveno je i prijavljeno 15 oboljelih od velikog kašlja. U prošloj sedmici su prijavljeni i laboratorijski potvrđeni prvi slučajevi morbila. Slijedom navedenog se jasno nameće zaključak da epidemiološka situacija, inače komplikovana, ima tendenciju daljeg pogoršavanja", naznačili su iz Zavoda.

Konstatirano je da je pojava velikog kašlja i morbila posljedica veoma niskog procenta vakcinisanosti djece. Stoga je među preporukama koje prednjače izdvojena preporuka za vakcinaciju protiv vakcinopreventabilnih bolesti.

Podsjetimo, ranije je epidemija morbila proglašena u Tuzli i Živinicama nakon što je zabilježen veliki broj djece koji je zaražen. Kod svih slučajeva dijagnosticiranih morbila je utvrđeno da osobe nisu vakcinisane MRP vakcinom, a potpuno ista situacija je i s velikim kašljem.