BiH
0

Epidemija zaušnjaka u Bijeljini ne stagnira

SRNA
Epidemija zaušnjaka na području opštine Bijeljina ne stagnira, a do sada je prijavljeno 88 zaraženih lica, potvrdio je Srni epidemiolog Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Dakić.

"Preduzimaju se mjere zaštite dezinfekcijom školskih objekata na području opštine, prvenstveno srednjih, a zatim i ostalih škola, ali je najbolja mjera zaštite da djeca od 12 mjeseci pa do 19 godina života prime dvije doze vakcine MRP (morbili, rubeole, parotits)", rekao je Dakić.

Dakić navodi da je od početka godine prijavljeno oko 60 slučajeva oboljelih, od čega se 70 posto odnosi na zaražene uzrasta od 15 do 20 godina, 20 posto na osnovce, dok se deset procenata odnosi na ostale uzraste, među kojima je dijete uzrasta tri godine i 50-godišnja osoba. 

On dodaje da se MRP vakcina redovno prima kada dijete navrši 12 mjeseci i polaskom u prvi razred. Ako građani nisu primili jednu ili obje vakcine, potrebo je da se jave u vakcinacioni centar higijensko-epidemiološke službe Doma Zdravlja u Bijeljini.

"Vakcinacija je najefikasnija preventivna i protivepidemijska mjera protiv zauški", istakao je Dakić, napomenuvši da je potrebno imati fizičku distancu od zaražene osobe od najmanje jednog metra.