BiH
0

Stagnira epidemija zaušnjaka u Bijeljini

SRNA
Na području opštine Bijeljina od početka aprila evidentirano je 19 oboljelih od zaušnjaka i može se reći da je došlo do stagnacije epidemije, rekao je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe bijeljinskog Doma zdravlja Zoran Dakić.

"Od početka aprila prijavljeno je 19 oboljelih, a isto toliko je bilo i početkom marta. Očekujemo da ne bude više zaraženih nego u martu kada ih je prijavljeno 56", rekao je Dakić.

    	On je dodao da je polovina zaraženih uzrasta od 16 do 20 godina, te da je dva puta više muškaraca nego žena. 

    	"Prema našoj evidenciji, kulminacija epidemije bila je u februaru kada smo imali 108 slučajeva. Ali, poučeni iskustvom iz 2009. i 2010. godine kada smo imali dva talasa epidemije sa ukupno 400 oboljelih, još ne smijemo reći da epidemija prolazi", rekao je Dakić. 

    	On je podsjetio da je neophodno da prođe inkubacioni period, odnosno 50 dana od posljednjeg zaraženog slučaja, da bi se proglasio kraj epidemije.  

    Epidemija zaušnjaka u Bijeljini proglašena je sredinom oktobra prošle godine, a 18. januara je prijavljena Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Od početka epidemije evidentirano je 276 slučajeva zaraze i to u januaru 67, u februaru 108, u martu 56, i od početka aprila 19 slučajeva.