Najmlađa tromjesečna beba
48

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu ne jenjava: Sve više zaraženih, dominiraju upale pluća

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Broj zaraženih morbilima kontinuirano raste u Tuzlanskom kantonu, potvrđeno je za Klix.ba iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli iz koje ističu da trenutno imaju 11 hospitalizirane djece sa izraženim kliničkim slikama, dominantno uz upalu pluća.

Od početka ove godine do danas morbilima je zaraženo više od 100 osoba u Tuzlanskom kantonu, preliminarni su podaci Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Kako navode iz ove klinike, epidemija ne jenjava, a dosad je hospitalizirano više od 40 djece raznih uzrasta.

"Zaraženih morbilima imamo sve više, a prema posljednjim informacijama, 11 je hospitalizirane djece, dok kroz ambulantu dnevno prolazi znatno više pacijenata. Svima njima ne radimo serološke pretrage na morbile, jer nam je dovoljan zaključak na osnovu kliničke slike. One koji su nam diskutabilni podvrgavamo testiranju", kazala je za Klix.ba načelnica Klinike za zarazne bolesti Rahima Jahić.

U ovoj klinici na hospitalizaciji je trenutno najmlađi pacijent starosti tri mjeseca sa potvrđenim morbilima, dok su ostali u različitim uzrastima, a najčešći je onaj od dvije godine starosti.

"Kliničke slike kod pacijenata su iste kao i ranije, a prate ih curenje iz nosa, bolovi u grlu i otežano gutanje, zatim malaksalost, gubitak apetita, osipi po tijelu, povišena temepratura koja ide i iznad 40 stepeni. Kod većine hospitalizirane djece dominantne su upale pluća, dok su rjeđe komplikacije sa upalom srednjeg uha", pojašnjava Jahić.

S druge strane, kada je riječ o pertusisu, poznatijem kao veliki kašalj, zatim koronavirusu, influenci te respiratornom sincicijskom virusu, epidemiološka situacija je nešto povoljnija. Veliki kašalj kao ranije najdominantniji u danima vikenda je doživio svoj takozvani pik.

"Kod nas se ne bilježi povećan prijem djece u bolnicu. Trenutno imamo hospitalizirano šestero djece sa pertusisom, dok je troje sa potvrđenom dijagnozom influence koju prati vrlo ozbiljna i komplikovana klinička slika te su oni na terapiji Tamifluom", kazala nam je načelnica Klinike za dječije bolesti Lejla Osmančević.

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu danas je zvanično počelo, a kako su ranije kazali za Klix.ba iz resornog ministarstva, epidemioloških razloga za produženje zimskog raspusta nije bilo.

Međutim, zdravstveni radnici su s početkom epidemije morbila najavljivali moguće pogoršanje epidemiološke situacije s povratkom učenika u školske klupe.