BiH
0

EP u BiH pozdravlja kampanju kojom se motivira angažman bh. građana

FENA
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EP u BiH) pozdravlja početak informativne kampanje Ureda visokog predstavnika EU u BiH (EUSR) kojom se potiče učešće i motivira aktivniji i odlučniji angažman građana Bosne i Hercegovine u procesima evropskih integracija.

"Pozivamo građane iz mjesta u kojima će biti održani javni skupovi da svojim prisustvom i postavljanjem konkretnih pitanja, prijedloga i sugestija daju doprinos uspjehu ove akciji, jer Evropski pokret u BiH već duže provodi slične aktivnosti širom zemlje i poznato nam je koliki je deficit u informiranosti posebno o poznavanju same Evrope i evropskih integracija", navodi se u saopćenju Pres-službe EP u BiH.

Bili smo bezmalo iznenađeni i zaprepašteni podatkom da, navodi se, 22 posto učenika gimnazije jednog ruralnog mjesta u BiH nisu znali nabrojati niti jednu zemlju članicu Evropske unije.

"Jednako nas je iznenadio podatak da u tri velika grada BiH više od 30 posto građana poznaje i može nabrojati samo tri od ukupno 27 zemalja. To nam daje za pravo da posumnjamo u pravu vrijednost ispitivanja koja govore da više od 70 posto žitelja BiH podržava priključenje u EU jer nakon navedenog zaključuje se da građani podržavaju nešto što im je u biti nepoznato", ističe se.

Odnosno podrška je formalnog karaktera, uglavnom svedena na puku želju dobivanja bezviznog režima, te eventualnog odlaska iz zemlje i brzog ostvarenja materijalne koristi.

"Upravo iz tog razloga izražene dezinformiranosti i nezainteresiranosti za procese evropskih integracija, većeg dijela građana Bosne i Hercegovine, dosad je izostao jači pritisak iz baze i glasačke mase na političare koji vode ovu zemlju da bi ubrzali procese evropskih integracija i potpisali SSP s EU, odnosno približili nas Evropskoj uniji pa stoga ne čudi podatak da smo na začelju ovog procesa u odnosu na sve zemlje regiona", ističe se.

"Ovom kampanjom Ured EUSR i Miroslav Lajčak pokazuju da su prepoznali problem i shodno tome spremni na reakciju, a nas sve ovo raduje i budi optimizam jer i ova kampanja pokazuje da je BiH u liku visokog predstavnika EU u BiH dobila osobu koja poznaje jezik, mentalitet i probleme ovog naroda. To nam daje nadu da će konačno procesi evropskih integracija biti približeni običnom čovjeku, te postati sastavni dio života žitelja BiH i da će političari prihvatiti evropske integracije kao vitalni interes svih interesa, a koje tako rado uzimaju u usta", navodi se.

Evropski pokret u BiH zalaže se i ima cilj priključenja BiH u EU najkasnije do 2014. godine, kad se obilježava 100. godišnjica atentata u Sarajevu i prilika kad bi Evropa, uzimajući u obzir ratna stradanja 1992.-1995. i simboliku tog datuma, mogla olakšati proceduru prijema BiH.

"Ali, da bi do toga došlo, a evropski prijatelji poput zemalja Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) ili Slovenije, koje su imali slična iskustva u tranzicijskim procesima, uz podršku Njemačke, Francuske, Holandije i drugih članica EU mogli lobirati za to u institucijama evropske zajednice, neophodan je jasan znak dobre volje i signal želje bh. društva da stvarno želimo biti dio moderne Evrope. Mi ovu kampanju tako vidimo - prvi korak ka stvarnom uključenju kompletnog bh. društva u procese evropskih integracija i naravno pozivamo bh. društvo da ne ispusti šansu koja nam se pruža," ističe se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.