EP BiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar"

F
FENA
20.2.2012. u 16:18
0
0
EP BiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar"
0
EP BiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar" Foto: Sarajevo-x.com
Članovi Uprave JP EPBiH Mensura Zuka, izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, primili su danas delegaciju Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar” Zenica - u stečaju.
Radnici preduzeća “21. decembar”, koje je do rata poslovalo u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave JP EPBiH o dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.

Nakon višesatnog razgovora učesnici sastanka su saglasni da je rješavanje imovinskopravnih odnosa i radnopravnog statusa radnika sveobuhvatan problem, koji se ne može parcijalno rješavati.

Ukazano je da JP EPBiH nije nadležna za rješavanje radnopravnog statusa uposlenih u preduzeću "21. decembar" Zenica jer se radi o samostalnom pravnom subjektu.

Ključni subjekt koji treba da inicira razgovore za pronalaženje modaliteta za "21. decembar" je osnivač Zeničko-dobojski kanton koji, na osnovu državnog vlasništva ima upravljačka prava.

Rješenjem Kantonalnog suda u Zenici od 3. augusta 2004. godine, izvršen je upis Zeničko-dobojskog kantona, kao osnivača ovoga društva.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo nije osnivač, niti vlasnik udjela u pravnom subjektu “21. decembar”, kao ni pravni sljednik, tako da se, u skladu sa zakonom i aktima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ne može baviti rješavanjem pitanja dalje sudbine tog pravnog subjekta, niti njegovih zaposlenika.

Na sastanku je ipak iskazana spremnost JP EPBiH da učestvuje u razgovorima koji se odnose na angažovanje proizvodnih radnika u RMU "Zenica" koji su ispunili potrebne uvjete za rad u proizvodnji rudnika.

JP EPBiH je također spreman dati svoj doprinos u razgovorima za rješavanje preostalih pitanja, isključivo u skladu s važećim pravnim propisima i propisanoj proceduri, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: