BiH
0

EP BiH spremna pomoći preduzeću "21. decembar"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Članovi Uprave JP EPBiH Mensura Zuka, izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, primili su danas delegaciju Štrajkačkog odbora Ugostiteljskog, trgovačkog i turističkog društva “21. decembar” Zenica - u stečaju.

Radnici preduzeća “21. decembar”, koje je do rata poslovalo u sastavu Rudnika mrkog uglja “Zenica” upoznali su članove Uprave JP EPBiH o dugogodišnjim problemima ovoga preduzeća.

Nakon višesatnog razgovora učesnici sastanka su saglasni da je rješavanje imovinskopravnih odnosa i radnopravnog statusa radnika sveobuhvatan problem, koji se ne može parcijalno rješavati.

Ukazano je da JP EPBiH nije nadležna za rješavanje radnopravnog statusa uposlenih u preduzeću "21. decembar" Zenica jer se radi o samostalnom pravnom subjektu.

Ključni subjekt koji treba da inicira razgovore za pronalaženje modaliteta za "21. decembar" je osnivač Zeničko-dobojski kanton koji, na osnovu državnog vlasništva ima upravljačka prava.

Rješenjem Kantonalnog suda u Zenici od 3. augusta 2004. godine, izvršen je upis Zeničko-dobojskog kantona, kao osnivača ovoga društva.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo nije osnivač, niti vlasnik udjela u pravnom subjektu “21. decembar”, kao ni pravni sljednik, tako da se, u skladu sa zakonom i aktima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ne može baviti rješavanjem pitanja dalje sudbine tog pravnog subjekta, niti njegovih zaposlenika.

Na sastanku je ipak iskazana spremnost JP EPBiH da učestvuje u razgovorima koji se odnose na angažovanje proizvodnih radnika u RMU "Zenica" koji su ispunili potrebne uvjete za rad u proizvodnji rudnika.

JP EPBiH je također spreman dati svoj doprinos u razgovorima za rješavanje preostalih pitanja, isključivo u skladu s važećim pravnim propisima i propisanoj proceduri, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.