{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Entitetski patriotizam između želja i realnosti

18.10.2015. u 22:26
23
534
Entitetski patriotizam između želja i realnosti
23
Entitetski patriotizam između želja i realnosti
Pojam patriotizam uglavnom se pripisuje privrženom, odanom, požrtvovanom i emotivnom odnosu prema domovini. Možete biti i lokalpatriota i to je u potpunosti legalno i legitimno te kroz historiju duboko ukorijenjeno. Međutim, danas smo svjedoci i neke vrste entitetskog patriotizma koji se pokušava instalirati u ionako složenim društvenim procesima u BiH.
Države koje su se osamostalile raspadom Jugoslavije intenzivno su počele "osvježavati" svoj nacionalni identitet. Važnu ulogu u tome ima povijest koja je jedini valjan argument i baza na koju možete naslanjati nacionalni i državni ponos. I u tom procesu BiH ima malo drugačiji pristup i razvoj. Državno ustrojstvo koje podrazumijeva dva entiteta razlog su preusmjeravanja patriotizma sa državnog nivoa na entitetski.

Svjedoci smo da poslijeratna BiH patriotizmom odiše isključivo kada je riječ o sportu. Drugi primjeri su pravi raritet. Državne zastave, šalove i druge simbole vidjet ćete u većem bh. entitetu, s važnom napomenom da to nije slučaj na cijeloj teritoriji. I dok Federacija BiH pokušava zaboraviti na prefiks entitet i maksimalno naglašavati državu smatrajući sebe dijelom jedne veće cjeline, drugi entitet to ne želi.

Uloga medija i obrazovnih institucijaRepublika Srpska, odnosno njene institucije predvođene političkim rukovodstvom s ponosom ističu posebnost na svim poljima. Važan element u izgradnji osjećaja posebnosti, čime se mlađe generacije odgajaju tako da entitet predstavlja državu, imaju obrazovne institucije i mediji. Koliko je medijsko naglašavanje posebnosti RS-a osmišljena propaganda za Klix.ba komentarisao je psiholog Srđan Puhalo.

"Naravno da je riječ o osmišljenoj propagandi, jer iza te posebnosti stoji želja za što većom nezavisnošću. Ako želiš stvoriti državu moraš kreirati njenu prošlost u skladu sa današnjim interesima. Ta posebnost je važna jer povlači granicu između 'nas' i 'njih' i ukazuje na naše 'razlike' koje su nespojive", ističe Puhalo.

Posebno je pitanje koliko sami građani mogu potisnuti državu, a izdići entitet. Nesumnjivo se danas dešava sve suprotno od zamišljenog. Država se minimizira a entiteti preuzimaju sve značajniju ulogu. Najave o osamostaljenju RS-a su godinama prisutne, ali je pitanje šta građani žele.

"Ja sam siguran da najveći broj građana RS-a želi živjeti u RS-u, ali nisam siguran da postoji konsenzus o tome da li RS treba biti dio BiH, samostalna ili dio Srbije. Ono što je sigurno jeste da priča o otcjepljenju prija mnogim ušima, ali se građani plaše šta bi nakon toga moglo uslijediti", naglašava Puhalo.

Država između entitetaTako danas imamo i posebne pjesme posvećene manjem bh. entitetu koje redovno možete čuti na radijskim stanicama. Djeca u školi uče o posebnom historijskom razvoju RS-a, čime dobijamo nove generacije kojima će pojam država BiH nažalost biti sve imaginarniji.

U Federaciji ne postoji razvoj tzv. entitetskog patriotizma, ali borba da se dokaže realnost guši i razvoj državnog patriotizma. U toj borbi između snova o posebnosti koje imamo u RS-u i želja da se dokaže realnost u FBiH, dobijemo trenutno stanje. Dobijemo BiH koja ima najviše prava u ovom trouglu, ali ne može doći do izražaja od entitetskog samopotvrđivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: