Važna odluka
28

Entitetski i državni ministri konačno postigli dogovor, BiH se kreće ka članstvu u Eurotransplantu

V. K.
Entitetski ministri i ministrica civilnih poslova BiH danas su postigli dogovor o realizaciji inicijative koja će BiH konačno trasirati put ka članstvu u Eurotransplantu.

Ovu informaciju sa javnošću je podijelio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović koji je rekao kako je dogovor konačno postignut.

"'Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je poslaničku inicijativu Saše Magazinovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje BiH Eurotransplantu.'. Ovako su mediji izvijestili sa sjednice Parlamenta 22.6. 2022. godine. Tada sam rekao da je posao onih koji obnašaju vlast da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine i da je to važnije nego ikakve političke razlike jer se radi o ljudskom zdravlju i ljudskim životima", rekao je Magazinović.

Nakon brojnih sastanaka, stavovi su konačno usaglašeni.

"Danas je postignut dogovor entitetskih ministara i ministrice civilnih poslova o realizaciji ove inicijative. Usaglasili su se! Ukratko, Bosna i Hercegovina konačno kreće na svoj put ka članstvu u Eurotransplantu. To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji", poručio je zastupnik SDP-a.

Na kraju, rekao je kako je ovo veliki korak za cijelu državu.

"Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke. Sretan sam što sam imao prilike dati doprinos tome", zaključio je Magazinović.

Austrija, Belgija, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Nizozemska i Slovenija su članice Eurotransplanta i predstavljaju ukupnu populaciju od oko 137 miliona.

"Prednosti saradnje proizilaze ne samo iz naše upotrebe jedinstvenog sistema prijavljivanja donatora i jedinstvene liste čekanja koja se drži na centralnom mjestu. Drugi faktor je da ljekari i naučnici unutar Eurotransplanta udružuju snage i razvijaju pravila za dodjelu organa donora koja su zasnovana na dokazima i na medicinskom iskustvu", navodi se na stranici organizacije.

Eurotransplant svake godine organizuje dodjelu oko 7.000 organa donora. Transnacionalna saradnja povećava šanse najkritičnijih pacijenata, dok međusobna solidarnost pomaže i u pružanju pomoći posebnim grupama kao što su djeca, rijetke krvne grupe i pacijenti s rijetkim tkivom.