Neustavan datum
155

Entitetska policija objavila fotografije kako se priprema za Dan RS-a

A. D.
Foto: MUP RS
Foto: MUP RS
Pripadnici Policije Republike srpske objavili su fotografije putem kojih su obavijestili javnost da se pripremaju za defile predviđen 9. januara kada najviši zvaničnici žele obilježiti Dan RS-a.

Ovaj datum je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, no do danas ova presuda nije implementirana. Svečani defile, kako najavljuju iz MUP-a RS, bit će održan narednog četvrtka u 12 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Foto: MUP RS
Foto: MUP RS

Iako je Ustavni sud BiH proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske, kojim se taj datum proglašava Danom RS-a, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je poručio da RS ima pravo da obilježava 9. januar "kao datum svog nastanka".

"To je naš praznik. Ne vrijeđa nikoga. Imamo pravo na datum nastanka RS-a i obilježit ćemo ga. Niko nas nikada u tome neće i ne može spriječiti", istakao je Dodik.

Foto: MUP RS
Foto: MUP RS

Ustavni sud je zaključio kako je protuustavno obilježavati taj dan kao vjerski praznik te je utvrdio da sam datum vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u s obzirom da podsjeća na odluke iz januara 1992. godine, kada je samozvana skupština srpskog naroda u BiH proglasila uspostavu "srpske republike BiH".